Oglasio se i NATO Štab: Ne možemo gasiti požare, BiH da zatraži međunarodnu pomoć

NATO u BiH ne posjeduje materijalno-tehnička sredstva za sposobnost gašenja požara kazao je danas glasnogovornik NATO Štaba Sarajevo nakon što je jučer pismo NATO Štabu uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tražeći pomoć pri gašenju požara.

“Nažalost, NATO u BiH ne posjeduje materijalno tehnička sredstva za sposobnost gašenja požara. Ali, vlasti u BiH mogu tražiti pomoć preko NATO-ovog Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora u slučaju katastrofa, koji radi na principu uvezivanja zahtjeva za pomoć sa raspoloživom međunarodnom podrškom – a ta je vrsta pomoći pružena već ranije BiH u slučaju šumskih požara i poplava, kao i tokom pandemije COVID-19. NATO Štab Sarajevo spreman je pomoći u ovom procesu ako vlasti procijene da situacija zahtijeva pomoć izvana”, navode iz NATO Štaba.

Danas su se oglasili i iz EUFOR-a navodeći da nemaju opremu za gašenje požara ali da svojim helikopterima mogu izviditi požarišta i usmjeriti vatrogasce.

Komšić i Šefik Džaferović danas su zadužili Ministarstvo BiH da se obrati Ministarstvu sigurnosti BiH je preporučeno da se konsultuje sa Euroatlantskim koordinacionim centrom za odgovor na katastrofe (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79