Oglasio se Kurti nakon sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je “da je evropski šef diplomatije Žozep Borel odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srpska strana nije prihvatila da se razgovara o tom prijedlogu EU”.

On je tvrdi da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borel.

Kurti je u Briselu, poslije serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsjednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sljedećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

“U Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo prijedlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa”, istakao je Kurti, prenosi N1.

“Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

“Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam juče donijeli Borel i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”.

“Uvijek sam spreman da dođem ovde sa istom strukturom i redoslijedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promjenljive prirode, kao što su registarske tablice”, naglasio je Kurti.

Dodao je da “ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama”, ali da “ne smijemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama, a ne našim odnosima”.

“Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, poslIJe 8 sati razgovora, nemamo dogovor”, kaže Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79