Oglasio se sindikat medicinskih radnika u zdravstvu KS: “Ograđujemo se od izjava radnika Hitne pomoći”

Redakciji portala Crna-Hronika javili su se ogorčeni radnici Hitne pomoći Kantona Sarajevo koji su prevareni i dovedeni u zabludu od rukovodioca ove institucije. Kako saznajemo, opet se nepotizam uvukao u ovu časnu instituciju, a rasulo među radnicima i vozačima desio se zbog političkih malverzacija odnosno političkog dogovora “kome pripada Hitna služba Kantona Sarajevo?”.

Direktorica ove institucije je još uvijek na poziciji vršilaca dužnosti ove institucije. Prije 4 mjeseca raspisan je konkurs za direktora Hitne pomoći ali imenovanja još uvijek nema. Svemu ispaštaju radnici kojima je rečeno “da ne talasaju” da će biti sve u redu.

U instituciji je formiran dvostruki sindikat radnika koji će se boriti za radnička prava jer niko nikom ne vjeruje više. Jedino rješenje za sve građane, ali i radnike ove institucije je da dođe kompetentna osoba je u ovoj struci a nije radila u Hitnoj pomoći jer sve je bolje od ovoga šta sad imaju…

Nakon našeg članka oglasili su se ispred “Udruženja sindikat medicinskih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo” koji su poručili da samo oni imaju pravo na javna obavještenja koja su potpisana i ovjerena pečatom sindikata, te da se ograđuju od pomenute objave.

 

Pročitajte pismo ogorčenih radnika Zavoda za Hitnu pomoć Kantona Sarajevo.

Poštovani,

Ovim pismom želimo da upoznamo javnost sa dešavanjima u Zavodu za Hitnu Pomoć KS, a ponajviše se tiču vozača u Hitnoj Pomoći.

Kao što je poznato, nedavno smo osnovali Sindikat nemedicinskih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. To je bila naša posljednja opcija, sa obzirom da su svi prijašnji napori da se izborimo za svoj status bili neuspješni.

Konkretno mi smo tražili da nam se prizna rad na terenu, odnosno da imamo veću platu na osnovu toga što smo “terenci”, a što je već priznato našim kolegama medicinarima koji su također “terenci”.

Želimo da upoznamo javnost da smo u više navrata pregovarali sa našom direktoricom Jasnom Huseinbegović – Musić, međutim njena pomoćnica Alma Kotlo je dovela u zabludu i direktoricu i našeg predstavnika Smaju Dedića. Stavila se u ulogu posrednika između vozača i direktorice te nas prevarila, što nije prvi put da se ona služi nečasnim radnjama.

Želimo istaći da se upravo Alma Kotlo služila obmanama i manipulacijom, te je svoj položaj iskoristila da poveća platu isključivo svom bratu Aledinu Leki koji je također radio kao vozač. Nakon toga bez obaveznog javnog konkursa, Aledin Leka je dobio poziciju stručnog saradnika i time mu je automatski povećana plata.

Mi za ovaj potez ne krivimo direktoricu, ali jednostavno tražimo nekoga sa kim možemo pregovarati u vezi našeg statusa. Ovdje ima radnika koji rade po 15 ili 20 godina i nikad nisu unaprijeđeni, da bi tek uposleni brat Alme Kotlo vrtoglavo brzo napredovao zahvaljujući rodbinskoj vezi.

Sve to se dešava jer je Hitna Pomoć postala kuća bez domaćina otkad je na mjesto direktorice došla Jasna Huseinbegović – Musić koja nema sutoritet i to svi zloupotrebljavaju. Od tada ovdje nema reda, svak radi šta hoće, ljudi se laktaju za pozicije a direktorica na sve to šuti jer ne želi da se zamjera nikome, a svi znamo da to vodi prema javašluku.

Vrijeme prolazi, a malo ko se uključuje kako bi riješio probleme koje ima Hitna Pomoć. Najpravednije bi bilo da na mjesto direktora bude imenovan neko ko nije sadašnji uposlenik ove ustanove. Ovdje ima previše klanova i svaki dosadašnji direktor koji je izabran iz reda uposlenika je imao problem baš zbog tih klanova. Svi se slažu u jednom, a to je da na mjesto direktora treba imenovati stručnu osobu koja se ostvarila i dokazala ranije rukovođenjem u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Mi ćemo se kroz naš sindikat nastojati izboriti za ravnopravnost, a za direktoricu imamo četiri pitanja i molimo je u interesu javnosti da odgovori na njih:

1 Šta se desilo sa postupkom protiv uposlenice Mirele Dilberović koja je ljetos snimljena da krade novac od starice, a što je uznemirilo javnost? Direktorica je tada slavodobitno najavila otkaz, a istina je da ništa nije učinjeno po tom pitanju, i sve naše kolege od tada trpe neugodnosti jer suzbog tog čina građani izgubili povjerenje u sve nas

2 Da li je formirana komisija koja bi trebala utvrditi odgovornost lica koja su pokvarila RTG aparat čija je kupovna cijena iznosila 180.000KM, a koji Hitna pomoć sada prodaje za 35.000KM?

3 Kada i gdje je objavljen konkurs kojim je unaprijeđen Aledin Leka, brat direktoricine pomoćnice Alme Kotlo?

4 U komisiji za prijem novih uposlenika godinama sjedi upravo Alma Kotlo. Da li direktorica planira ikada imenovati nekoga drugog iz pravne službe, obzirom da uveliko sumnjamo u regularnost komisije za prijem novih kolega?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79