Ogorčeni otac: ‘Mog sina Ivana policijski je presretač otjerao u smrt’

“Policija je mojeg sina Ivana otjerala u smrt”, ogorčeno, očiju punih suza, priča nam Dragan Pil, poznati poljoprivrednik iz Starih Pavljana kod Bjelovara.
Piše: Robert Mihaljević

Ivan Pil (28) poginuo je vozeći motocikl Ducati 8. srpnja oko 17.30 sati u mjestu Dautan kod Bjelovara. Izletio je u lijevom zavoju s ceste i udario glavom u prilazni betonski most kod kućnog broja 73. Na mjestu je poginuo.

Policija je, što je neobično, tek dan kasnije izvijestila kako su oko 17.20 sati u Bulincu uočili motociklista s kacigom i bez registracijske oznake kako se velikom brzinom vozi na moćnom crvenom Ducatiju. Slijedili su ga u policijskom presretaču do Patkovca gdje su ga, kako tvrde, pokušali zaustaviti na ugibalištu.

“No, motociklist je povećao brzinu i počeo bježati skrenuvši u sporednu ulicu koja vodi prema mjestu Dautan. S obzirom na gustoću prometa na glavnoj cesti, policajci su ga prestali pratiti”, priopćili su 9. srpnja iz bjelovarske Policijske uprave.

‘OVO JE ZLOČIN’

Kažu kako su nastavili posao nadzora prometa te su u mjestu Dautan “u putnom jarku uočili motor i motociklistu nakon čega su obavijestili Operativno dežurstvo policijske uprave te hitnu medicinsku pomoć”.

Otac, shrvan prevelikim gubitkom, tvrdi kako to nije točno. Policijski presretač, kaže, cijelo je vrijeme jurio za njegovim sinom koji je poginuo jer im je pokušao pobjeći.

“Ne sporim da je moj sin počinio više prometnih prekršaja. Prije vožnje skinuo je registarske pločice, vjerujem da je vozio brzo, ali ovo se nije smjelo dogoditi. Ovo je zločin! Razgovarao sam s osam ljudi koji su tog dana na toj dionici vlastitim očima gledali potjeru”, slomljen je Dragan Pil.

Upozorava kako se neće pomiriti sve dok se ne kazne svi krivci za tu strašnu tragediju. Njegove riječi potvrđuju i dva neposredna svjedoka koji su na mjestu tragedije vidjeli izlijetanje motocikla za kojim je jurio policijski presretač. Jedan od njih vozio se u Dautanu motociklistu u susret.

“U zavoju je prešao na moju stranu i onda, da bi izbjegao sudar, sletio je udesno i udario u betonski most. Par sekundi kasnije dojurio je policijski presretač koji se uspio zaustaviti tek 40-ak metara dalje od mjesta nesreće”, tvrdi očevidac nesreće.

Drugi svjedok stajao je pokraj ceste 100-tinjak metara od mjesta nesreće i također je sve vidio. I on tvrdi da je policijski presretač jurio za motociklom.

POLICIJA: NISMO GA PRATILI

“Dojurili su odmah poslije slijetanja motocikla, ma ni prašina se još nije slegla. I da, imali su upaljene bljeskalice na presretaču. Ja sam htio pomoći unesrećenom, nije davao znakove života. I dvojica policajaca iz presretača rekli su da ništa ne diram”, svjedočio je drugi očevidac.

Policiju smo zbog toga u ponedjeljak zamolili da pojasni tvrdnje svjedoka koji kažu da je presretač jurio za motociklom te odgovori jesu li u tom postupanju prekoračili ovlasti. No, oni i dalje tvrde kako nisu naganjali motociklista, već su tamo došli nadzirući promet.

Tvrdnje svjedoka da su neposredno nakon slijetanja motociklista na mjesto događaja pristigli policijski službenici su istinite jer su se policijski službenici tim smjerom i kretali, a sukladno pravilima službe čim su uočili da je došlo do prometne nesreće upalili su rotacije (bljeskalice) kako bi osigurali mjesto događaja.

U trenutku prometne nesreće policijski službenici nisu bili u postupanju prema motociklistu. Sve okolnosti prometne nesreće se ispituju te će sve prikupljeno biti proslijeđeno uz posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. U ovom događaju policijski službenici nisu prekoračili ovlasti”, odgovorili su nam iz policije.

UNUTARNJA KONTROLA MUP-a

Ipak, u policiji su na koncu u svojem odgovoru napomenuli još nešto: “Ukoliko imate podatke o svjedocima ovog događaja, uputite ih da svoja saznanja dostave državnom odvjetništvu ili našoj policijskoj upravi”. O tragičnoj pogibiji Ivana Pila obitelj je već obavijestila Državno odvjetništvo, ali i Službu unutarnje kontrole MUP-a.

“Mog Ivana više nema… A nije trebalo sve tako završiti. Neću odustati od istine! Želim da oni koji su ga otjerali u smrt odgovaraju za to, ali i svi oni u policijskom vrhu koji su pokušali sve zataškati”, odlučan je Dragan Pil.

Upozorava kako za jurnjavom nije bilo potrebe te su policajci postupali nesrazmjerno prekršaju koji su trebali sankcionirati.

Cijeli kraj zna tko ima takvog crvenog Ducatija, motor je bio uredno registriran. Mogli su mog Ivana kasnije potražiti i kazniti za sve prekršaje. A ne ovako… Da je mrtav”, zaključuje neutješni otac za Danicu.hr

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79