Okerić: MUP KS i Uprava policije KS najistureniji, ali ne i jedini odgovorni za sigurnost

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za sigurnost, iznio je svoje stavove o nedavnoj situaciji vezanoj uz sigurnost u regiji, ističući da su posljednji događaji uznemirili građane.

Iako je Kolegij Skupštine zatražio informacije od institucija o implementaciji zaključaka prethodne tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju, Okerić je naglasio potrebu za novom sjednicom na kojoj će se razmatrati informacije o stanju sigurnosti.

“Kolegij Skupštine KS neće poduzimati nikakve ad hoc aktivnosti iz nadležnosti zakonodavne vlasti vezane za sigurnost na osnovu procjene pojedinaca, bez obzira da li dolaze iz opozicije ili skupštinske većine i vladajuće koalicije ili intenziviranog izvještavanja pojedinih medija, već isključivo na osnovu informacija nadležnih institucija u KS i preporuka struke”, kazao je Okerić.

Dodatno, Okerić je istaknuo da MUP KS i Uprava policije KS, iako su istaknuti i najistureniji, ne mogu i nisu jedini faktori u osiguravanju sigurnosti u regiji.

“Važno je uključiti Kantonalno tužilaštvo, sudove i druge relevantne ministarstva. Svi oni moraju biti aktivno uključeni u proces kreiranja općeg sigurnosnog okruženja”, izjavio je.

Okerić je pozvao sve relevantne institucije da dostave informacije kako bi se moglo raspravljati o svim uzrocima i problemima koji utječu na sigurnost u Kantonu Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79