Oko 50 planiranih zakona: Vijeće ministara BiH nije usvojilo više od 40 zakona

Oko 50 planiranih zakona: Vijeće ministara BiH nije usvojilo više od 40 zakona


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine suočava se s izazovima u ostvarivanju svojih ciljeva, posebno u vezi s europskim putem i usvajanjem ključnih zakona. Ovogodišnji Program rada Vijeća ministara, koje obuhvata oko 50 planiranih zakona, nije ostvario željeni napredak, s tek pet usvojenih zakona od početka godine. Važni zakoni poput onih o sudovima, sprečavanju sukoba interesa, pranju novca, javnim nabavkama, akcizama, razvojnoj pomoći, i drugi, još nisu usvojeni.

Uprkos deklarativnom zalaganju za europski put, nedostaje konkretni dogovor među koalicijskim partnerima na državnom nivou. Nema naznaka o datumu sljedećeg sastanka, a važni zakoni koji su bili obećani, poput onih o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom, javnim nabavkama, akcizama, te zakoni o zaštiti zdravlja bilja, slobodi vjere, i druge, nisu doneseni.

Iako su se obećavali intenzivni pregovori sa sindikatima za kolektivni ugovor te ubrzana priprema strategije za ruralni razvoj, ti ciljevi još uvijek nisu ostvareni. Program rada Vijeća ministara također obuhvata okončanje pregovora za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, no to nije ostvareno, iako je donesena Odluka o kvaliteti naftnih goriva koja je uvjet za bilateralni sporazum s Rusijom, a dogovor s Rusijom je uvjet za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija