Oko 70 posto roditelja u BiH ne plaća alimentaciju

Hrvatska je najavila planove za plaćanje alimentacije za svu djecu čiji roditelji obveznici ne plaćaju redovnu mjesečnu uzdržavanju, sve do njihove 18. godine. Ova inicijativa ima za cilj osigurati da djeca ne pate zbog nedostatka finansijske podrške svojih roditelja.

Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju. Radi se o poboljšanju postojećeg instituta privremenog uzdržavanja, a godišnje će se za privremeno uzdržavanje za ovu djecu izdvojiti 22 miliona eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje Alimentacijskog fonda u sklopu zakonskih izmjena koje će se posvetiti na borbu protiv nasilja nad ženama. Alimentacijski fond neće biti nova, posebna ustanova, već će poboljšati postojeći institut privremenog uzdržavanja u okviru socijalne skrbi.

Glavna novost u ovim izmjenama zakona je da će se državna alimentacija djeci isplaćivati do njihove 18. godine, umjesto najduže tokom razdoblja od tri godine, kako je to trenutno propisano. Također se razmatra i povećanje iznosa alimentacije.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, situacija s plaćanjem alimentacije je alarmantna. Oko 70 posto roditelja ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja djece zbog nedovoljno oštrih sankcija i sudskih praksi koje ne primjenjuju rigorozne mjere.

Rješenje za ovu problematiku, koje se godinama ističe, uključuje usvajanje prakse drugih država, poput Hrvatske, koje već primjenjuju ovakav model.

To podrazumijeva uspostavu alimentacionih fondova s određenim rokovima. Ako roditelj ne isplati alimentaciju u predviđenom roku, država će je uplatiti i tada će roditelju biti naplaćene kamate na iznos koji moraju vratiti u fond.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79