Okrivljeni utekao čim je osjetio slobodu

Uprava policije raspisala je međunarodnu potjernicu za Cetinjaninom Ivanom B. Jovanovićem (40) kojem se od ljetos, kada mu je na sudskom ročištu pred Višim sudom u Podgorici ukinut pritvor, izgubio svaki trag iako je obećao da će poštovati alternativne mjere i ubuduće dolaziti na zakazana suđenja.

Pred Višim sudom u Podgorici Jovanoviću se sudi u dva odvojena sudska postupka po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva gdje je u oba predmeta označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe.

Iz Višeg suda u Podgorici potvrdili su “Vijestima” da su 13. septembra 2023. godine, izdali naredbu za raspisivanje potjernice za okrivljenim Jovanovićem.

“Glavni pretres, koji se protiv navedenog lica vodi pred ovim sudom bio je zakazan za 18. 9. 2023. godine, i isti je odložen za 23. 11. 2023. godine u 8.30 časova, a iz više razloga neispunjenosti procesnih pretpostavki za održavanje”, piše u odgovoru Višeg suda u Podgorici.

Iz tog suda nisu precizno odgovorili ko je i kada ukinuo pritvor Jovanoviću, niti kako je obrazložena sudska odluka na osnovu koje je Cetinjaninu poslije nepune tri godine boravka u pritvoru u Spužu, ukinuta takva mjera.

Pred sudijom Višeg suda u Podgorici Zoranom Radovićem u toku je suđenje članovima kriminalne organizacije, a prema navodima optužnice SDT-a, Cetinjani Savo Lipovina i Ivan Jovanović formirali su grupu koja je navodno preko infrastrukture 11 firmi utajila 700.000 poreza i oprala gotovo tri miliona eura.

Jovanović je u vrijeme kada su hapšeni članovi ove kriminalne organizacije u martu 2020. godine već bio u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je bio na izdržavanju zatvorske kazne za drugo krivično djelo.

Na optužnici su pored Jovanovića i Lipovine okrivljeni i Darko Đ. Drašković, Dejan N. Radović, Ivan Z. Tomašević, Filip Z. Lalović, Predrag S. Raičković, Dragan D. Burić, Aleksandar Kovačević, Davor Ž. Perović, Nikola V. Božović i Jasmin M. Košuta, te pravna lica “Forest Group” Cetinje, “CDT Gradnja” Cetinje, “ITD CT”, “Dil Komerc” Podgorica, “Vectors” DOO Cetinje, “Klin Ekspres”, “Parmos DD Podgorica, “MK Green Factory” DOO Tivat, “Perović DN Kompani” Kotor, “House keeping” i “Mermer i graniti Košuta”…

U razotkrivanju ove kriminalne organizacije za SDT su navodno od presudnog značaja bili dokazi prikupljeni mjerama tajnog nadzora iz 2017. godine tokom rada na drugom predmetu.

“Lipovina i Jovanović su sačinili kriminalni plan prema kojem su formirali preduzeća u ime kojih su kao ovlašćena lica sačinjavali lažne fakture i račune u kojima su unosili lažne podatke da su isporučili robu i izvršili usluge preduzećima u kojima su se na mjestima izvršnih direktora i ovlašćenih lica nalazili ostali pripadnici ove organizacije. Iako prodaja robe i usluge nijesu izvršene, na osnovu ovih faktura, preduzeća su uplaćivala sredstva na račun preduzeća koja su izdala lažne fakture. Ta sredstva su podizali sa računa na ime materijalnih troškova, putnih naloga i slično od koga su jedan dio zadržavali za sebe, a ostatak predavali uplatiocima odnosno ostalim pripadnicima kriminalne organizacije”, navodi se u sudskim spisima.

U dokumentu piše da je sve to rađeno s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina.

Osim toga, SDT osnovano sumnja da su ovi okrivljeni vršili prenos novca iako su znali da je on pribavljen kriminalnom djelatnošću, u namjeri da se prikrije i lažno predstavi porijeklo novca.

Sudski postupak počeo je još 2021. godine, ali su ročišta često zbog raznih procesnih neispunjenosti – nedolaska branilaca, okrivljenih, svjedoka često odlagani…

Jovanović je tokom boravka u pritvoru nudio i jemstvo za slobodu, ali su vijeća Višeg suda i Apelacionog suda Crne Gore rješenjima odbijali da se optuženi u nastavku sudskog postupka brani sa slobode…

Krajem 2021. Jovanović je, dok se nalazio u UIKS-u, dva puta nudio jemstvo – hipoteku na porodičnu kuću na Cetinju i 15.000 eura depozita…

Sudska vijeća su tada odbijala ponudu jer su pored pritvorskog osnova – opasnost od bjekstva, tada navodili i da je postojao pritvorski osnov – opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

Optuženi Jovanović se tada izjasnio i da nema nikavih interesa da izbjegava sudski postupak, već naprotiv – ima želju da se okonča.

..Cetinjanin Ivan Jovanović uhapšen je polovinom 2018. godine sa sugrađankom Nikoletom Vukić, zbog sumnje da su u sobi cetinjskog hotela “Grand” sakrili automatsku pušku – hekler, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv kojim je trebalo da bude ubijen član jednog kotorskog kriminalnog klana.

Oprema za likvidaciju pronađena je dvadesetak dana prije hapšenja u sobi hotela, a vještačenje je ukazalo na osnovanu sumnju da su Jovanović i recepcionerka unijeli oružje i stvari u hotel.

Cetinjski policajci su pušku i maske pronašli 19. maja te godine, a navodno je meta napada trebalo da bude jedan od pripadnika “kavačkog klana”.

Sude mu i za plan o prodaji droge vrijedne pet miliona eura U Višem sudu u Podgorici vodi se još jedan sudski postupak protiv odbjeglog Ivana B. Jovanovića, kojem se sudi da je sa Milošem M. Đuričkovićem, Savom B. Lipovinom formirao kriminalnu organizaciju 2017. godine, koja je za cilj imala da vrši “neodređeni broj krivičnog djela teško ubistvo”, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja…

Taj predmet duži sudija Goran Šćepanović.

U obrazloženju optužnice se, između ostalog, navodi da iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora se utvrđuje da su okrivljeni planirali realizaciju prodaje droge vrijednu 5.000.000 eura, te da su obezbijedili prodavca za veću količinu droge i kupca iz Slovenije.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni Miloš M. Đuričković, Savo B. Lipovina, Ivan B. Jovanović, formirali kriminalnu organizaciju 2017. godine, koja je djelovala sve do maja 2020, te da su okrivljeni Darko Đ. Drašković, Veljko M. Pejović, Vesko P. Lipovina, Mirko Z. Jovićević, Milo P. Ivanišević, Petar M. Živković, Filip M. Petričević i Nikoleta V. Vukić, postali članovi kriminalne organizacije.

Pred sudom svi okrivljeni su negirali navode optužnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79