Olimpijski bazen Otoka: Logično da krov prokišnjava u zimskoj sezoni. Pa to je zakon fizike

Nakon što su jučer mediji objavili video na kojem se vidi da prokišnjava krov dok se djeca kupaju u bazenu na Otoci, danas su se oglasili iz “Olimpijskog bazena Otoka”.

Djeca treniraju u Olimpijskom bazenu na Otoci, a sa krova lije kiša kao iz kabla

Kako kažu, Gradsko vijeće Sarajevo i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, osigurali rebalansom budžeta, dodatna sredstva u iznosu 85.000,00 KM za finansiranje nekoliko projekata u vezi sa investicionim održavanjem objekta JP “Olimpijski bazen Otoka”.

– Jedan od tih projekata je upravo finansiranje rekonstrukcije ravnog dijela krova na kupoli Bazena gdje prokišnjava, a u cilju normalnog i funkcionalnog rada tehničkih sistema objekta, kao odgovora na amortizaciju opreme i uređaj – navodi se u saopćenju.

Nadalje navode da se početkom narednog mjeseca planira i redovni godišnji remont cijelog objekta, koji će podrazumijevati cjelokupan pregled objekta.

Za kraj kažu da je logično da krov prokišnjava u zimskoj sezoni, kako kažu, zbog vanjskih niskih temperatura i visoko temperature unutar objekta, pa dolazi do temperaturne razlike čak i preko 30 stepeni.

A onda su krenuli pametovati o fizici.

“Osnovni zakoni fizike kažu da topli zrak sadrži više vlage nego hladni zrak. Ako se topli zrak ohladi, on izdvaja vodu tzv. kondenziranjem Hlađenjem zraka ispod temperature tzv. rocišta, višak vodene pare u zraku prelazi u tekuće (ili čvrsto) agregatno stanje, što ovisi o temperaturi zraka, pa se višak vode obimnije pojavljuje na unutrašnjoj strani kupole u zimskim mjesecima”, rekli zu iz JP Olimpijskog bazena Otoka.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79