Pronađeno beživotno tijelo muškarca koji je likvidirao trudnu bivšu djevojku

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je saopštio da se ubica trudnice ubio, nakon što je Policija pokušala da ga ubijedi da se preda.

Muškarac pred porodilištem likvidirao bivšu ženu (35) u njenim posljednjim danima trudnoće

Kosovska policija je ranije raspisala potjernicu za Sokol Halili zbog sumnje da je 30. Novembra likvidirao svoju bivšu suprugu u dvorištu Kliničko Univerzitetskog centra Koosva, koja je bila pred porođajem.

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu je ocijenila da su se nadležne institucije ponijele neodgovorno kada je u pitanju slučaj ubistva trudnice, te najavila ostavke i smjenu policijskih zvaničnika čim se utvrdi “institucionalni neuspjeh”.

Ovo je trudnica koju je suprug likvidirao ispred porodilišta

Žrtva je u julu ove godine prijavila supruga za psihičko i fizičko nasilje, a imala je zaštitnu mjeru, odnosno njemu je izrečena zabrana prilaska.

Fitim Gaši, advokat u organizaciji Mreža žena Kosova, je za RSE ocijenio da je tužilaštvo trebalo da spriječi okrivljenog da počini zločin na osnovu prethodno počinjenih krivičnih djela.

Ocijenio je i da je nemoguće da svi slučajevi koji su pod zaštitom budu pod stalnom pratnjom policije, “osim u posebnim slučajevima”.

Ovo je osumnjičeni za ubistvo trudnice u Prištini

Ubijena trudnica 30. novembra je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra saopšteno da je muškarac sjekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je povećan posljednjih godina.

Prema podacima Kosovske policije koje su date Radiju Slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79