Ombudsman BiH ukazao na katastrofalne uslove u Klinici za psihijatriju

Sve nas bi trebalo da bude sram teškog stanja u barakama Klinike za psihijatriju u Banjaluci; tamo su naši građani i mora se pod hitno nešto uraditi, upozorili su još jednom iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH na izuzetno loše uslove smještaja u Klinici za psihijatriju, sa dotrajalim podovima, stolarijom i plafonima, sobama punim vlage i skoro neupotrebljivim namještajem.

 

Barake su, inače, izgrađene poslije zemljotresa 1969, kao privremeno rješenje, koje traje već pola vijeka.

– Najteže stanje je na Odjeljenju za alkoholizam. Tamo je jako problematično; imaju dvije muške i jedna ženska soba koje su dosta tijesne, sa po sedam željeznih kreveta u svakoj. Plafon i sanitarni čvor su u jako lošem stanju, namještaj je dotrajao i skoro neupotrebljiv. Prilikom ulaska od vlage i neprijatnih mirisa ne može se bukvalno ni boraviti. Na Odjeljenju za detoks je isto loše stanje, prostorije se teško zagrijavaju, prozori su osigurani rešetkama, a pacijenti se drže pod ključem – ističe ombudsman Ljubinko Mitrović.

Foto: Banjalučki centar za ljudska pravaSve ovo je detaljno navedeno i u Specijanom izvještaju o stanju prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH, koji je izradila institucija Ombudsmana, a nakon što su obišli banjalučku kliniku, te bolnice za psihijatriju u Modriči i Sokocu, gdje je takođe problematična situacija, piše Srpskainfo.

– U Sokocu ima veliki broj pacijenata. U momentu našeg dolaska bilo ih je 250. Po desetoro ljudi je smješteno u sobi, a problemi su sa grijanjem, sa starom i zapuštenom posteljinom, kupatila su potpuno dotrajala. Mi smo prezentovali naš specijalni izvještaj, ovih dana tražim sastanak i sa novim ministrom zdravlja RS kako bismo između osatalog, razgovarali i o ovome, da mu prezentujem stanje i da vidimo kako i šta dalje – govori Mitrović, kojeg, kažu, ohrabruju najave o preseljenju Klinike u Banjaluci na novu lokaciju.

Rukovodstvo

Nadležni poručuju da je gradnja nove Klinike za psihijatriju već planirana, ali o preciznim datumima još ne govore.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS kažu da je rukovodstvo ustanove na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem u potpunosti upoznato sa uslovima rada, smještaja i boravka pacijenata u ovoj Klinici.

Kontinuirano su se, kažu, onoliko koliko su to mogućnosti dozvoljavale, sanirale najvažnije stavke. Pred početak ove grijne sezone renovirana je kotlovnica Klinike za psihijatriju, te sa novim kotlom i pratećom opremom puštena u rad.

– Uz podršku Vlade RS i resornog ministarstva ulažu se maksimalni napori i intenzivno radi na tome da se nastavi trend modernizacije najveće zdravstvene ustanove u RS, te da se sprovedu sve neophodne radnje da se što je ranije moguće pristupi realizaciji projekta, izgradnje nove zgrade Klinike za psihijatriju, a samim tim i unapređenja uslova rada ove klinike. Pomenuti objekat ucrtan je u važeći Regulacioni plan Paprikovac – Petrićevac zona D – preciziraju iz UKC RS.

Zakon

Uvjeravaju, međutim, da uslovi u Klinici za psihijatriju nijednim segmentom ne utiču na rad i odnos prema pacijentima, kojima se u svakom trenutku, 24 časa, svih 365 dana pruža adekvatna zdravstvena zaštita.

– U Klinici za psihijatriju, koja raspolaže s kapacitetom od 100 kreveta, poštuju se ne samo svi etički i moralni principi već i svi članovi Zakona o zaštiti lica s mentalnim poremećajima – ističu u UKC RS.Foto: Siniša Pašalić/ RAS SrbijaU Klinici za psihijatriju UKC RS zaposleno je ukupno 117 radnika. Od tog broja u ovoj klinici zaposleno je 20 ljekara, 7 psihologa, 2 socijalna radnika, 66 medicinskih sestara-tehničara, te ostalo pomoćno i adminstrativno osoblje, piše Srpska info.

Vlada RS prihvatila je Informaciju o Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske: JZU Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac, JZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča, JU Dom za lica sa invaliditetom Višegrad i Кlinika za psihijatriju UКC RS, kažu u Ministarstvu zdravlja RS, a sve u cilju rekonstrukcije i sanacije postojećih objekata u građevinskom smislu ili izgradnje novih objekata za potrebe ustanova, kao i unutrašnje opremanje tih objekata i nabavku neophodne medicinske opreme.

– Sadašnji kapaciteti iziskuju rekonstrukciju oštećene ili privremene infrastrukture, osavremenjavanje u skladu s modernim arhitektonskim i funkcionalnim standardima, kao i uvođenje novih zdravstvenih tehnologija kako bi se povećao kvalitet i efikasnost usluga, a projekat će se realizovati uz kreditnu podršku Razvojne banke Savjeta Evrope – precizirali su u ministarstvu.

“Postiđen sam”

– Nekoliko godina obilazim kliniku u Banjaluci. Svaki put se loše osjećam kada tamo idem tamo. Osjećam se postiđeno i posramljeno, da možda i ja sam, na poziciji kojoj se nalazim, ne radim dovoljno da se poboljšaju ti uslovi. Radi se o ljudima koji su se sticajem nesretnih okolnosti našli tamo, koji imaju psihičkih poteškoća i kojima treba pomoći. Tamo se u svakom momentu nalazi 70 pacijenata, a ima i onih koji su svojim kućama, ali svaki dan dolaze na terapiju – ističe Mitrović, koji istovremeno pohvaljuje veliki entuzijazam i požrtvovanost zaposlenih medicinskih radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments