Online iznajmljivanje pod lupom inspekcije: Pet apartmana na Bjelašnici bez dozvole za rad

Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonale uprave za inspekcijske poslove u Kantonu Sarajevo provodi predviđene kontrole rada smještajnih jedinica na lokalitetu Kantona Sarajevo. Posebna pažnja usmjerena je na subjekte nadzora koji oglašavaju usluge smještaja putem interneta.

U skladu s Planom rada za januar 2024., inspektori su već izvršili 25 inspekcijskih nadzora na lokalitetu Babin do Bjelašnica u Općini Trnovo. Ovaj put, fokus je bio na pravnim i fizičkim licima koja putem službene stranice Booking.com nude smještajne apartmane.

Iz inspekcije su saopćili da su, zbog neposjedovanja odobrenja za pružanje usluga smještaja, izdali pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750 KM, a doneseno je i pet rješenja o zabrani rada. Četiri subjekta nadzora su predočila odobrenje za rad, dok postupci za ostale još nisu zaključeni.

Uz apel da se pridržavaju zakonskih propisa, inspekcija je pozvala pravna i fizička lica koja se bave uslugom smještaja da usklade svoje poslovanje sa zakonima. Također, poziv je upućen i Booking.com stranici da promoviše samo subjekte koji posjeduju odobrenje za rad, izbjegavajući time promociju nelegalnog rada.

Inspektori će i dalje raditi u ovoj oblasti kako bi osigurali da se poslovanje dovede u sklad s zakonima.

Inspekcija je naglasila da se ugostiteljska djelatnost, prema zakonu, odnosi na pripremu hrane, pružanje usluga prehrane, pripremu i posluživanje pića i napitaka, te pružanje usluga smještaja. Zaključno, izdvojeno je da inspektori imaju ovlasti provesti nadzor u stambenim prostorijama, uz prethodno odobrenje nadležnog suda, ako se utvrdi da se određena stambena prostorija koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79