Opća bolnica odbija preuzeti upravljanje izolatorijem na Bjelavama

Nakon najave Vlade Kantona Sarajevo da Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” rukovodi radom izolatorija na Bjelavama, iz ove zdravstvene ustanove saopćili su da tu mogućnost ne prihvataju.

Kao razloge za neprihvatanje odluke iz Opće bolnice naveli su član 22. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, koji kaže da “ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obimu, izolacija i liječenje oboljelih može se obavljati i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu”.

– Odluku o izolaciji i liječenju oboljelih osoba u objektima navedenim u stavu 1. ovog člana donosi kantonalni ministar na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva FBiH. U ovom slučaju nije ispoštovana nijedna prethodno navedena zakonska odredba, s obzirom na to da nemamo kantonalnog ministra zdravstva, da nikakvu pisanu odluku Zavod za javno zdravstvo nije dostavio Općoj bolnici kao i da ministar zdravstva FBiH to nije potvrdio jer nemamo njegove saglasnosti – saopćeno je iz Opće bolnice.

Smatraju da je protivzakonito svako insistiranje da Opća bolnica preuzme izolatorij Bjelave i dovodi do direktnog ugrožavanja zdravlja građana.

– Prema članu 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja, u skladu s odredbama ovog zakona i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisa donijetih na osnovu ovih zakona te da niko ne smije ugroziti zdravlje drugih ljudi. Najavljena odluka Vlade KS je u direktnoj suprotnosti s ovim zakonom što bi podlijegalo krivičnim sankcijama – naveli su iz Opće bolnice.

Opća bolnica je spremna da učestvuje, zajedno sa svim drugim zdravstvenm ustanovama KS, u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta, ali upozorava da nije ni po prostornim ni kadrovskim kapacitetima, a pogotovo zakonskim okvirima isto što i Klinički centar Sarajevo.

– Naglašavamo da su u našem okruženju vođeće ustanove u liječenju COVID-19 bolesnika prvenstveno Infektivne klinike Kliničkih centara, čiji su šefovi ujedno i članovi ili predsjednici kriznih štabova svojih država. Opća bolnica nema infektivnu kliniku, a ima samo jednog infektologa. Opća bolnica ne može prihvatiti odgovornost za ono za šta nije kadrovski kapacitirani jer se ovdje radi o životima ljudi. Ne možemo preuzeti odgovornost za improvizirano liječenje pacijenata, koji zahtjevaju svu sofisticiranu dijagnostiku i terapiju – stoji u saopćenju.

Navode da će izuzimanjem kadara Opće bolnice biti skoro potpuno obustavljeno zbrinjavanje 80 posto pacijenata KS, a što znači da bi se znatno reducirao hitni, hladni program, kontrole i ambulantni pregledi pacijenata.

– Opća bolnica radi punim kapacitetom i zbrinjava čak i COVID-19 pozitivne pacijente koji su nam često upućeni s Kliničkog centra – zaključili su iz Opće bolnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79