Općina Novi Grad: Izgradnja novih kružnih tokova na spoju sa Devetom transverzalom

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo, uz podršku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, trenutno provodi izgradnju dva nova kružna toka u ulici Džemala Bijedića. Pored već izgrađenog kružnog toka kod preduzeća Gras te planiranog kod ulaza u Bingo, trenutno su u tijeku radovi na izgradnji trećeg kružnog toka na spoju sa ulicom Ive Andrića.

Ovaj treći kružni tok bit će povezan s Devetom transverzalom, čija se izgradnja također provodi u suradnji Općine s resornim kantonalnim ministarstvom.

Općina Novi Grad Sarajevo naglašava da je izgradnji kružnog toka prethodila serija aktivnosti, uključujući eksproprijaciju i uklanjanje stambenog objekta i ograde, te rekonstrukciju vodovodne mreže i zamjenu elektro i plinskih instalacija.

Trenutno su u završnoj fazi radovi na spajanju novoizgrađene vodovodne mreže s postojećom, a u idućim danima slijede radovi na izgradnji odvodnje u zoni kružne raskrsnice, kao i instalacija javne rasvjete.

Općina Novi Grad Sarajevo je financirala izradu glavnog projekta, koji obuhvaća građevinske radove, odvodnju, javnu rasvjetu, saobraćajnu signalizaciju i izmještanje instalacija. Projekt je dobio urbanističku dozvolu, kao i potrebne saglasnosti komunalnih preduzeća. Za projekat je izdvojeno oko 590.000 KM iz budžeta Općine.

Pored izgradnje kružnog toka s dvije saobraćajne trake, planirana je i izgradnja pješačkih staza s razdjelnim zelenim ostrvom.

Osim toga, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ulica Džemala Bijedića i Halilovići kod TC FIS, uključujući izgradnju kolovozne konstrukcije za teško saobraćajno opterećenje, kao i rekonstrukciju i izgradnju nove javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Ovi infrastrukturni projekti, zajedno s projektom izgradnje Devete transverzale i kružnog toka kod Grasa, predstavljaju integralni dio plana za smanjenje saobraćajnih gužvi i unapređenje protoka saobraćaja u Novom Gradu Sarajevo. Njihova realizacija će također poboljšati protok saobraćaja, smanjiti gužve i skratiti vrijeme putovanja, što će imati pozitivan utjecaj na sve stanovnike općine i cijeli Kanton Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79