Općina Novo Sarajevo dodijelila penzionerima 50 KM jednokratne pomoći

Općina Novo Sarajevo odlučila je dodijeliti jednokratnu pomoć penzionerima, što je izazvalo različite reakcije, posebno s obzirom na predstojeće izbore.

Odluka o dodjeli jednokratne pomoći od 50 KM za 5.611 penzionera dolazi u trenutku kada se približava izborna kampanja, što je izazvalo pitanja o motivima iza ove mjere.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, potpisao je Sporazum s direktorom Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje, Halilom Subašićem, kojim se reguliše isplata ukupno 285.000 KM kao jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima u općini.

“Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima 5.611 penzionera koji primaju najnižu penziju od 573,53 KM,” kazao je Tanović, dodajući da, iako sredstva nisu dovoljna, ovo je poruka penzionerima da Općina misli na njih i pruža podršku.

Pored ove pomoći, Općina kontinuirano ulaže u projekte za penzionere, uključujući tri centra za zdravo starenje, za koje je ove godine iz budžeta izdvojeno dodatnih 70.000 KM. Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo ovom pomoći, podsjećajući da i druge općine i gradovi pružaju sličnu podršku penzionerima.

Iako je ovakva pomoć dobrodošla za mnoge penzionere, pitanje ostaje da li je ovo iskrena pomoć ili politički potez uoči izbora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79