Opet problemi u Jajcu: “Zbog političara na ulici će završiti više od 50 dječaka i djevojčica”

Ukidanjem granta na ulici će završiti više od 50 dječaka i djevojčica

Uprava Privatne predškolske ustanove „PPU Emina“ iz Jajca, zajedno s zabrinutim roditeljima, diže glas protiv iznenadnog i, kako tvrde, neopravdanog smanjenja budžeta koje bi moglo dovesti do obustave rada ove važne institucije.

U pitanju je odluka koju bi trebalo donijeti Općinsko vijeće Jajce, a koja bi mogla ozbiljno ugroziti obrazovni put više od 50 djece koja trenutno pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

– Uprava i roditelji djece koja pohađaju vrtić obavještavaju javnost da je u Prijedlogu budžeta Općine Jajce, o kojem će sutra glasati vijećnici Općinskog vijeća Jajce, gotovo potpuno ukinuto finansiranje ove predškolske ustanove.

U prijedlogu budžeta naprasno je, bez ikakvih prethodnih najava i obrazloženja, ukinut grant za „PPU Emina“ u iznosu od 60.000 KM.

Ukoliko Općinsko vijeće usvoji ovakav prijedlog, to će posljedično značiti i obustavu rada ove predškolske ustanove koju trenutno pohađa 52 jajačke djece, dok ih je više od 20 na listi čekanja.

Roditelji djece potpisali su peticiju, koju su dostavili načelniku Edinu Hozanu i vijećnicima, a u kojoj su naveli da će ukidanje granta imati nemjerljive i dalekosežne posljedice, kako po njih i njihovu djecu, tako i za porodice i širu društvenu zajednicu, navode iz “PPU Emina”.

Prostor Medžlisa Islamske zajednice u Jajcu se koristi u svrhu promocije i okupljanja članova SDA

Jedna od ključnih tačaka zabrinutosti roditelja i uprave ustanove jeste nedostatak prethodnih obavijesti ili obrazloženja o ovoj drastičnoj promjeni u  finansiranju.

Iznenadno ukidanje granta ostavlja mnogo pitanja otvorenim, posebno s obzirom na činjenicu da Općina Jajce raspolaže rekordnim budžetom od 28 miliona maraka.

– Posebno je razočaravajuća činjenica da ukidanje granta nije nikakva stručna ili finansijska mjera, jer u budžetu Općine Jajce ima dovoljno sredstava za sve (ove godine rekordni budžet u iznosu od 28 miliona maraka), pa i za mnogo manje važne programe i projekte od ulaganja u odgoj i obrazovanje naše djece i generalno pronatalitetnu politiku, rekli su.

Obrazovanje djece bi trebalo biti jedan od najvažnijih prioriteta, a njegovo smanjenje ili zanemarivanje moglo bi imati ozbiljne posljedice po budućnost lokalne zajednice.

Braća Hrnjića godinama vladaju Domom zdravlja u Jajcu: “Slučajno imaju SDA članske kartice”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79