Opoziciona austrijska stranka zahtijeva ostavku ministrice pravde Alme Zadić

Opoziciona austrijska stranka zahtijeva ostavku ministrice pravde Alme Zadić


Opoziciona austrijska Slobodarska stranka (FPO) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog nedostataka u zatvorskom sistemu te traži ostavku ministrice pravde, Alme Zadić.

Kritike proizlaze iz nedavnih incidenata, uključujući pobjegle zatvorenike i bjekstvo 19-godišnjeg zatvorenika koji je navodno povezan s tzv. Islamskom državom.

Ova radikalno desna stranka tvrdi da je sigurnost zatvora ozbiljan rizik pod vodstvom ministrice Zadić, članice stranke Zelenih.

Kao odgovor na nekoliko pobjega zatvorenika u studenom prošle godine te bijeg 19-godišnjaka iz bečke bolnice, FPO zahtijeva hitno poduzimanje mjera.

Michael Schnedlitz, generalni sekretar FPO-a, ističe da je pravosudni sistem “pod kontrolom Zadić trebao biti završen prije nego što se nešto ozbiljno dogodi.”

Dodaje da ministrica jednostavno nema zatvore pod kontrolom te inzistira na njenom brzom odstupanju s pozicije.

Osim sigurnosnih pitanja, FPO ukazuje na druge propuste u austrijskom zatvorskom sistemu koji postaju ozbiljna prijetnja javnoj sigurnosti.

Kritike upućene Zadić uključuju i nedostatke u upravljanju i nadzoru zatvora, a stranka upozorava na moguće rizike koje bi takvi propusti mogli izazvati.

S obzirom na ozbiljnost optužbi i potrebu za odgovornim upravljanjem zatvorskim sustavom, FPO inzistira na brzoj reakciji kako bi se očuvala sigurnost građana i povjerenje u pravosudni sistem Austrije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija