Oprez roditelji: Ako vam djeca rade opasni trend sa TikTok-a završit će u bolnici

Radi se o posebnom pakiranju čipsa kompanije Paqui u kojem je Carolina Reaper, najljuća papričica na svijetu – 1,569,300 prema Scovilleovoj skali. Jedan je učenik pao u nesvijest nakon što je probao čips

Doktori i stručnjaci upozoravaju na opasni trend koji se širi, zasad samo u Americi, gdje djeca završavaju u bolnicama zbog posebne verzije čipsa od najljuće papričice na svijetu, Carolina Reaper, piše New York Post.

#OneChipChallenge viralan je trend zbog kojeg su neka djeca imala ozbiljne poteškoće, a zabilježeno je i kako su neki studenti nakon kušanja ovog čipsa dobili napadaje. Radi se o posebnom pakiranju čipsa kompanije Paqui u kojem je Carolina Reaper, najljuća papričica na svijetu – 1,569,300 prema Scovilleovoj skali (sistem za označavanje ljutine chili papričica koji označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici).

– Od našeg čipsa jezik će vam poplaviti – piše na stranici kompanije Paqui koja je izbacila ovaj čips.

Strašni bolovi trajali su satima

No stručnjaci upozoravaju da ga ne bi svatko trebao jesti. Na društvenim mrežama potiču ljude da u #OneChipChallenge pojedu čips i da izdrže što dulje bez unošenja tekućine. Neki su nakon izazova završili u bolnici s jakim bolovima.

– Dali su mi 50 dolara da ga pojedem – rekla je djevojka, koja je nakon izazova završila u bolnici.

Na snimci se vidi kako se trese dok žvače čips s najljućom papričicom na svijetu.

Kaže kako se ljutina sve više pojačavala, išle su joj suze, a jezik joj je bio plav. Odveli su je u bolnicu i dali lijekove, ali još je satima trpjela strašne bolove. Zasad je potvrđeno da su u bolnicama zbog ovog izazova završili ljudi u Californiji, Teksasu i Alabami.

Doktor: Nemojte ovo raditi

Škole u Georgiji i Coloradu upozorile su roditelje da pripaze nakon što su primijetili izostanke učenika zbog stanja izazvanih nakon izazova s ljutom papričicom. Jedan je učenik izgubio svijest i imao je napadaj nakon što je pojeo čips.

– Nemojte to raditi. I jedan čips može izazvati velika oštećenja – upozorio je doktor Gaylord Lopez iz Georgije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79