Oprez ugostitelji: Ova osoba se predstavlja kao inspektor i iznuđuje novac od ugostitelja

Foto: Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

U posljednjih mjesec dana, više privrednih subjekata iz Kantona Sarajevo, posebno iz sektora trgovine i ugostiteljstva, prijavilo je pojavu “lažnih inspektora” koji iznuđuju novac.

Kako bi zaštitila integritet inspekcijskog posla i spriječila štetu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izdala je važno upozorenje.

Prepoznavanje pravih inspektora

Inspektori su zakonski ovlašteni da nose iskaznicu i značku koja potvrđuje njihov identitet i ovlaštenja. Prilikom svakog inspekcijskog nadzora, inspektor je obavezan da se predstavi subjektu nadzora i predoči službenu iskaznicu sa fotografijom i značkom.

Pravila inspekcijskog nadzora

Subjekti nadzora imaju pravo zatražiti pisani nalog za vršenje inspekcijskog nadzora, koji izdaje glavni inspektor. Nakon završetka inspekcije, inspektor je dužan sačiniti zapisnik u kojem se navodi činjenično stanje utvrđeno tokom nadzora. Taj zapisnik potpisuje prisutno lice, a jedan primjerak se odmah predaje subjektu nadzora.

Oprez i prijava sumnji

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove apelira na sve privredne subjekte da prijave bilo kakvu sumnju na lažno predstavljanje inspektora nadležnim policijskim upravama ili direktno Kantonalnoj upravi. Provjera vjerodostojnosti iskaznica i identiteta inspektora može se izvršiti putem telefona na broj 033 569-870.

Pravne posljedice

Lažno predstavljanje, odnosno neovlašteno nošenje oznake službene ili vojne osobe, predstavlja krivično djelo za koje je predviđena novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja prikupljati informacije i sarađivati s nadležnim organima kako bi se spriječile ovakve zloupotrebe i zaštitili privredni subjekti u Kantonu Sarajevo.

Pogledajte vijest na službenoj stranici ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79