Optuženi iz mostarskog Urbanizma: Zloupotreba položaja ili ovlasti u slučaju izgradnje

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder zbog osnovane sumnje da su kao počinili kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti. Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Mostaru.

Prema optužnici, Čuljak i Voloder postupali su suprotno interesu službe tokom 2017. i 2018. godine. Optuženi su da, postupajući po prethodno zaprimljenom zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i rješenja o građenju za poduzeće “Joks” d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zakona o građenju Hercegovačko-neretvanskog kantona. Time su bez valjane urbanističke saglasnosti donijeli rješenje o građenju koje je davalo pravo građenja investitoru.

Postupak je izveden suprotno propisima, uključujući Regulacijski plan “Bijeli Brijeg I Faza III”, a investitor je tako stekao imovinsku korist u iznosu od 548.484,94 KM. Stanari susjednih zgrada također su pretrpjeli štetu, narušeni su uslovi stanovanja, a propisi su prekršeni bez znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Tužilaštvo će dokaze iznijeti ispitivanjem svjedoka i vještaka te prilaganjem materijalnih dokaza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79