Optuženi iz mostarskog Urbanizma: Zloupotreba položaja ili ovlasti u slučaju izgradnje

Optuženi iz mostarskog Urbanizma: Zloupotreba položaja ili ovlasti u slučaju izgradnje


Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder zbog osnovane sumnje da su kao počinili kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti. Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Mostaru.

Prema optužnici, Čuljak i Voloder postupali su suprotno interesu službe tokom 2017. i 2018. godine. Optuženi su da, postupajući po prethodno zaprimljenom zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i rješenja o građenju za poduzeće “Joks” d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zakona o građenju Hercegovačko-neretvanskog kantona. Time su bez valjane urbanističke saglasnosti donijeli rješenje o građenju koje je davalo pravo građenja investitoru.

Postupak je izveden suprotno propisima, uključujući Regulacijski plan “Bijeli Brijeg I Faza III”, a investitor je tako stekao imovinsku korist u iznosu od 548.484,94 KM. Stanari susjednih zgrada također su pretrpjeli štetu, narušeni su uslovi stanovanja, a propisi su prekršeni bez znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Tužilaštvo će dokaze iznijeti ispitivanjem svjedoka i vještaka te prilaganjem materijalnih dokaza.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija