Optužnica protiv Selme Cikotića zbog korupcije u iznosu od 6,2 miliona

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv ministra sigurnosti u BiH Selme Cikotića zbog visoke korupcije, potvrđeno je za Klix.ba iz ove institucije.

Navedeno je da će detalji optužnice biti poznati sutra, no ono što nezvanično saznajemo jeste da je riječ o zloupotrebi položaja i ovlaštenja u vrijeme kada je Cikotić bio ministar odbrane.

On je optužen zbog afere “Skaut” i sumnjiči se da je nezakonito potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i municije hrvatskoj firmi “Skaut” prilikom čega je oštetio budžet BiH za više od 6,2 miliona KM.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je upravo zbog toga još prošle godine podnijela izvještaj protiv Cikotića. U tom izvještaju je navedeno da je Cikotić u periodu 2006. do 2010. godine bez saglasnosti Predsjedništva BiH potpisivao odluke o prodaji naoružanja i municije.

Potvrđeno: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministra Selme Cikotića (SDA)

“Dnevni avaz” još 2018.godine, pisao je da Selmu Cikotića, bivšeg ministra odbrane BiH i tadašnjeg aktuelnog savjetnika Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Tužilaštvo BiH sumnjiči da je prodajom viškova naoružanja i vojne opreme zagrebačkoj firmi „Scout“ budžet Bosne i Hercegovine oštetio za 6,2 miliona maraka.

U tekstu 22.septembra 2009.godine smo objavili da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prekjučer iz Ministarstva odbrane, a po naredbi Suda BH, privremeno izuzela originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju viškova naoružanja zagrebačkom „Scoutu“, kao i anekse koje je osumnjičeni Cikotić potpisivao.

 

Radi se o ugovorima koje su Ministarstvo odbrane FBiH i Direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme RS sklopili s ovom firmom 2003. i 2004. godine. Anekse je potpisivalo Ministarstvo odbrane BiH.

Iz SIPA-e je navedeno da su ove aktivnosti rezultat provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH i da se odnose na postojanje osnova sumnje da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79