Orban: Evropa pati, SAD ne gubi, a Kina pobjeđuje

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su sankcije usmjerene protiv Rusije naštetile Evropi, ali da koriste Kini, piše ruska prorežimska agencija TASS.

U razgovoru za radiostanicu Kossuth šef mađarske vlade rekao je da sankcije Rusiji nisu postigle svoj cilj jer nisu pomogle u rješavanju situacije u Ukrajini.

“Evropa pati”
“Kina pobjeđuje, SAD ne gubi, a Evropa pati”, komentirao je Orban sankcije Rusiji. Kina je zbog sankcija dobila više ruske robe po sniženim cijenama.

“Evropska politika je sama sebi pucala u pluća, a ne u nogu, pa se sada guši zbog nestašice energenata. Neće biti plina u nekim zemljama, dok će druge zemlje imati plina, ali će biti vrlo skup”, komentirao je Orban ekonomsku situaciju u Evropi.

Mađarske vlasti ranije su najavile planove za povećanje domaće proizvodnje plina, povećanje uvoza plina, uvođenje privremene zabrane izvoza određenih energenata, povećanje proizvodnje ugljena i produženje životnog vijeka nuklearne elektrane Paks, izgrađene na sovjetskoj tehnologiji koja radi na rusko nuklearno gorivo, piše TASS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79