Organizator koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu će tužiti Grad i gradonačelnicu

Koncert Tonyja Cetinskog ili njegovo otkazivanje tema je koja je posljednjih sedmica privukla veliku pažnju među građanima Sarajeva, ali i BiH i regiona. Ostale su svega dvije sedmice do koncerta koji se, kako se čini prema dosadašnjim izjavama, neće održati.
Problemi su nastali u srijedu jer Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije dalo novac koji im je Vlada KS naznačila i poslala za koncert.

U obrazloženju gradonačelnica Benjamina Karić navela je da Grad Sarajevo nije organizator koncerta niti je izdvojio sredstva iz budžeta za održavanje istog. Problem kod dodjele sredstva koja im je poslala Vlada KS je, kako kaže, u tome što Grad zakonski ne može finansirati ništa mimo javnog poziva.

“Dakle, Grad Sarajevo zaista nema nikakve veze. Grad ne može finansirati ništa mimo javnog poziva i to je procedura koja se mora poštovati i biti u skladu sa zakonom. Nije ovdje stvar šta neko hoće ili neće.

Ja nisam nijednom bila kontaktirana od strane organizatora. Ovo je projekat koji je podržala Turistička zajednica KS. Odluku sredstava donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Međutim, budući da je Stage Production ‘d.o.o.’ odnosno da radi kao firma, mi ne možemo podržavati koncerte mimo javnog poziva”, navela je Karić jučer u razgovoru za Klix.

Hronologija događaja

Za naš portal danas je govorio osnivač Stage produkcije, koja je organizator koncerta, Adnan Mundžić.

Ispričao nam je hronološki kako je došlo do dogovaranja koncerta, da je gradonačelnica Karić bila na prvoj sjednici organizacionog odbora na kojoj je predstavljen i koncert Tonyja Cetinskog i istakao da nije istina da Grad Sarajevo nije mogao prebaciti novac od Kantona jer je Stage produkcija d.o.o.

Ispričao nam je kako je došlo do dogovaranja koncerta i s kim.

“Mi smo prvo aplicirali na javni poziv u Turističkoj zajednici KS. Bitno je naglasiti da nije raspisan javni poziv vezano za obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara. Gradonačelnica prebacuje na njih odgovornost pa javnost stiče dojam da je Turistička zajednica pokrenula inicijativu obilježavanja 40 godina, a to nije tačno. Oni su objavili javni poziv koji se zove Winter fest i odnosi se na zimski kalendar dešavanja. Tu nije podržan samo koncert Tonyja Cetinskog već i 50 drugih projekata koji su se održavali u periodu od 1. oktobra do 31. marta ove godine. Dakle, mi smo se javili na javni poziv koji nema apsolutno nikakve veze s obilježavanjem 40 godina, ali je naš poziv pripadao tom javnom pozivu jer će se dogoditi 10. februara. Na osnovu tog javnog poziva podržano je 50 projekata, između ostalog i naš”, kazao je Mundžić.

Kako kaže, u međuvremenu je saznao da je Jasmin Ademović postavljen za predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 40 godina Olimpijade i da od tog trenutka s njim produkcija komunicira i dogovara detalje.

“Mi smo 27. oktobra predstavili program, tad su na sastanku bili Ademović i njegova pomoćnica. U to vrijeme nismo kontaktirali gradonačelnicu zato što je Gradska uprava Grada Sarajeva imenovala Organizacioni odbor koji je zadužen za to. Mi smo išli prema toj adresi. Dakle, nije sebe niko sam proglasio već je Gradska uprava imenovala Organizacioni odbor na čijem čelu je bio Ademović. On je bio zadužan da izabere projekte i iskomunicira kompletno obilježavanje, mi smo se javili, zakazali sastanak i predstavili projekat. Rekli smo da već postoje određena sredstva koja je dobila Turistička zajednica za ovaj projekat. Od tada je krenula kompletna priča”, prisjeća se Mundžić.

“Karić kaže da nema veze s tim, a bila je na sastanku”

Kasnije iznosi svoje argumente kojima tvrdi da je gradonačelnica Karić znala za detalje oko organizacije koncerta, suprotno onome što ona tvrdi.

“Ona je rekla da nikad nije ni s kim kontaktirala vezano za koncert. Stage produkcija i Udruženje Rock fest koji je suorganizator događaja imali su predstavnike na prvoj sjednici odbora za organizaciju na kojoj je bila i ona i sjedila pored njih. Šokiran sam informacijom da ona nije upućena u ovo, a bila je na toj sjednici”, kaže Mundžić koji nam objašnjava da su na toj sjednici predstavljeni programi obilježavanja, između ostalih i program koncerta.

“Naš projekat je tada prihvaćen i krenulo se u njegovu realizaciju. Nakon toga, drugi sastanak imali smo sa Ademovićem s kojim se razgovaralo o tome koliko još sredstava treba da se taj koncert finansira. Treći sastanak se dešava 15. decembra, a na njemu je bio i ministar kulture i sporta KS, Kenan Magoda. Na tom sastanku Magoda daje riječ da će on putem Vlade KS finansijski podržati projekat, ali da odbor mora podnijeti službeni zahtjev. Tako je i dogovoreno”, priča nam.

Objašnjava nam da je sedam dana kasnije Ademović službeno uputio zahtjev Vladi u kojem su pobrojani projekti koje treba finansirati, između ostalog i koncert Tonyja Cetinskog – 80.000 KM. Vlada je odobrila sredstva koja je prebacila Gradskoj upravi. Organizacioni odbor donosi odluku da se ta sredstva raspodjele i šalje u proceduru gradonačelnici koja to šalje na Vijeće. Tad dolazi do kompolikacija.

“Onda se nešto dešava zbog čega Vijeće glasa da ne postoji zakonska osnova da se nama dodjele sredstva zato što smo mi d.o.o”, kaže Mundžić.

“Mogli su nam dati novac i bez javnog poziva”

Smatra da to nije tačno jer je preko advokata došao do dokumenta koji je objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo – Pravilnik o radu i pokroviteljstvu Grada Sarajeva u kojem, kako kaže, stoji da zahtjev za pokroviteljstvom može da uputi fizičko, pravno lice, udruženja, organizacije, naučnici, sportski radnici… Dalje navodi da o iznosu do 25.000 odlučuje gradonačelnica, a preko toga Vijeće.

“Dakle, mogli su nam i bez javnog poziva dati novac. Gradonačelnica kaže da u budžetu nisu planirana sredstva. Pa, naravno da nisu kad ne dajete svoja sredstva nego sredstva koja vam je dala Vlada KS. Dakle, kakav javni poziv je potreban? Ako vi od mene tražite da vam dam za fasadu, pa ne možete vi postaviti crijep. Karikiram vam kako se pokušavaju zamijeniti teze. Odbor je namjenski dobio sredstva za ovaj koncert. Prema tome, šta ima tu ko praviti javni poziv? Za šta?”, pita se.

Kako kaže, ova produkcija je završila sve dozvole i ostale obaveze za organizovanje koncerta za koje je potrošila 50.000 KM.

“Nismo dobili ni jednu KM još uvijek. Nismo čak povukli ni sredstva od Turističke zajednice. A, i da ih povučem morao bih ih vratiti ako nisam organizovao koncert. Jer, Turistička zajednica ne bi imala ništa s tim što se ovo zakomplikovalo ili se nije moglo realizovati. Ukupno smo trebali dobiti iznos od 140.000 KM, a u to su uključeni svi troškovi. Imamo 500 metara ograde, zaštitare, hitnu pomoć, vatrogasce, razne dozvole itd. Tu je Toni najmanje stavka, najveća je produkcija. Tu su i ostali bendovi…” priča nam Mundžić.

Razočaran je onim što se dešava i kaže da mu se niko iz Gradske uprave ne javlja.

“Neprofesionalno je da komuniciramo tri mjeseca oko koncerta i sad neće niko da mi se javi. Kakva god da je trenutna situacija, oni su dužni nekome da daju informaciju o čemu se radi, posebno jer je taj neko potrošio svoja sredstva. Ja sam pokušao da kontaktiram ljude iz Gradske uprave, ali niko neće da mi se javi. Nas niko nije ni nazvao, ni saopćio nam ništa. Ja sam jučer preko medija saznao za odluku sa Vijeća. Tek danas sam to dobio pismeno”, kaže Mundžić.

Osvrće se na izjavu gradonačelnice Karić koja je kazala kako Grad Sarajevo nije organizator koncerta.

“Grad Sarajevo nije organizator ni jednog događaja. Oni uvijek naprave pregovarački tim, i za Novu godinu npr. nađu agenciju koja će to ralizovati. Ne mislite valjda da je Abdulah Skaka išao ganjati dozvole za Dinu Merlina? To je radila agencija. Isto je i u ovom slučaju. Grad nikada nije bio organizator ničega osim možda nekog svečanog prijema u Vijećnici. Grad uvjek ima pregovarački tim, a taj tim imenuje Gradska uprava. Nisam ja imenovao Jasmina Ademovića na čelo organizacionog odbora”, kaže Mundžić.

Ništa nije slutilo na komplikacije

Upitali smo ga da li misli da su negativne reakcije dijela javnosti možda uticale na to da se stvari oko organizacije koncerta zakomplikuju.

“Zaista ne znam. Ne mogu rastumačiti šta se ovdje desilo. Mi smo kontaktirani iz Kabineta gradonačelnice dan prije ove sjednice Vijeća. Ništa nije upućivalo da će nastati neki problem. Tad nam je rečeno da to ide sutra na Vijeće i da ćemo poslije toga biti pozvani da potpišemo ugovor”, priča Mundžić.

Kaže da je produkcija razgovarala s Ademovićem nakon što su u medijima izašle prve negativne reakcije oko koncerta.

“Ništa nije upućivalo na to da je bilo ko zabrinut”, prisjetio se.

Kaže da organizator još uvijek nije odustao od koncerta kao ni Toni Cetinski jer žele razmotriti sve opcije prije nego što se eventualno odluče za tu odluku. Jedna od opcija je da se provjeri da li se može potpisati ugovor sa Vladom Kantona da im ona direktno prebaci sredstva, odnosno da novac ne ide preko Grada. Odluka o otkazivanju ili održavanju koncerta bit će donijeta najkasnije do ponedjeljka, rekao je.

“Ja nisam pravnik, ne znam kako idu te transakcije. Postavlja se pitanje kako će koncert biti isfinansiran jer ovo nije komercijalni događaj. Ne prodajemo karte, a ne možemo dovesti ni sponzore zbog Olimpijskog komiteta. Vidjet ćemo da li se može riješiti situacija. Razgovarat ćemo s Vladom KS s obzirom da je ona obezbijedila sredstva. Ne želimo trčati pred rudu ako se može riješiti situacija. Usaglasili smo se i sa Cetinskim da ne izlazimo iz projekta dok sve opcije ne razmotrimo. Provjeravamo šta se desilo i može li se nešto popraviti. Bez obzira da li će koncert biti održan ili ne, ja želim da se ovo raspetlja, da se vidi šta se desilo”, kazao je.

S obzirom da su se stvari zakomplikovale, razgovarali smo i o tome da li Stage produkcija planira poduzeti pravne korake ukoliko dođe do otkazivanja koncerta.

“Mi nismo potpisali nikakav ugovor, ni mi ni bilo ko drugi jer se čekalo da se prebace sredstva Vlade ka Gradskom odboru i da ih on rasporedi. Ipak, to ne znači da mi nemamo pravni osnov za tužbu. Mi smo uvršteni zvanično u program, na kraju krajeva i na press konferenciji na kojoj je bila i gradonačelnica najavljen je koncert Tonija Cetinskog. Naši advokati smatraju da je ovo obmana, odnosno da su nas obmanuli da mi investiramo naša vlastita sredstva, a to je krivično djelo”, zaključio je.

Objašnjenje gradonačelnice Karić

Kontaktirali smo još jednom gradonačelnicu Karić koja nam je na početku kazala sljedeće:

“Prije svega, u cilju razješnjenja pitanja u pogledu svih uključenih aktera u ovaj postupak neophodno je napraviti razliku između Grada Sarajevo – kao jedinice lokalne samouprave, organa vlasti u ovoj jedinici lokalne samouprave koji su određeni Zakonom o prinicipma lokalne samouprave F BIH i Statutom Grada Sarajevo, a to su: Gradoančelnica kao izvršna vlast i Gradsko Vijeće Grada Sarajevo kao zakonodavna vlast, odnosno predstavničko tijelo. Cijeneći naprijed navedeno, Organizacioni odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. godine u Sarajevu predstavlja privremeno formirano tijelo sa jasno preciziranim ovlaštenjima utvrđenim Odlukom o formiranju Organizacionog odbora, a to su: donošenje Programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 Sarajevo, i praćenje realizacije programa i stvaranje uslova za relizaciju istog”, kazala je.

Objašnjava da je predmetnom Odlukom definisano da je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajevo Jasmin Ademović, predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice.

“Slijedom navedenog, jasno je da funkcija predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajevo po automatizmu ne podrazumjeva funkciju predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice, već njegova ovlaštenja proizlaze iz naprijed navedene Odluke”, dodala je.

O načinu utroška dijela sredstava od Ministarstva za kulturu i sport KS kaže da je utvrđen Odlukom Gradskog vijeća, dok je utrošak dijela sredstava u iznosu od 60.000 KM ostao neutrošen uslijed nemogućnosti zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška istih, a na način kako je predloženo Zaključkom Organizacionog odbora.

Da ne bude zabune, Karić i Gradso vijeće pominju iznos od 60.000 KM koji nije odobren za koncert, dok je organizacioni odbor zahtijevao 80.000 koliko je i odobrio Kanton.

Dolazimo i do dijela u kojem Karić objašnjava zašto su Narodno pozorište, Centar Skenderija i preduzeće ZOI 84 dobili novac koji im je proslijeđen od Kantona iako je u istim sredstvima novac izdvojen i za koncert pa objašnjava koja je razlika.

“Za utrošak ostatka doznačenih sredstava ka krajnjim korisnicima: Narodno pozorište, KJP ZOI ’84 i KJP Centar Skenderija nisu postojale zakonske smetnje s obzirom da se u konkretnom slučaju radi o javnoj ustanovi i javnim preduzećima koji su ujedno i učesnici odnosno nosioci aktivnosti Programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 Sarajevo, kao što su Svečana akademija, Evropa kup Bjelašnica – SuperG, Seniorsko prvenstvo u hokeju i drugih”, pojasnila je gradonačelnica Karić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79