Organizovani kriminal SDA kadrova nad našim šumama u Srednjebosanskom kantonu! Evo kako nestaju naše pare! (FOTO)

Organizovani kriminal SDA kadrova nad našim šumama u Srednjebosanskom kantonu! Evo kako nestaju naše pare! (FOTO)


Portal Crna-Hronika.info donosi priču o javnom preduzeću nakon analize Izvještaja o finansijskoj reviziji Šumarskoprivrednog društva ,,Srednjobosanske šume” d.o.o Donji Vakuf za 2019. godinu.

Krenimo redom, od vrha. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u nadležnosti je SDA, nakon što su koalirali sa HDZ-om u ovom kantonu.

Ministar je već osam godina Salkan Merdžanić, bivši načelnik općine Fojnica. Inače, Salkan Merdžanić je istaknuti kadar Stranke demokratske akcije. Osim funkcije predsjednika općinske organizacije Fojnica, Merdžanić je i član Kantonalnog odbora SDA SBK te član Glavnog odbora SDA BiH.

Šumskoprivredno društvo ˝Srednjobosanske šume˝ / Šumskogospodarsko društvo ˝Šume Središnje Bosne˝ je jedno od najvećih preduzeća u SBK, broji preko 800 radnika, dok Sektorima (kojih ima 6) rukovode izvršni direktori.

U finansijskoj feviziji ovog preduzeća stoji kako je plata direktoru 6.615 KM, prosječna plata 1.200 KM, dok izvršni direktori ove firme imaju primanja približna direktoru firme.

U revizorskom izvještaju navedeno je da je za plaće i naknade direktora i šest izvršnih direktora ŠPD “Srednjobosanske šume”, koji upravlja državnim šumama i šumskim zemljištem u Srednjobosanskom kantonu (SBK), u 2019. godini izdvojeno oko 458 hiljada maraka (oko 229 hiljade eura).

ŠPD SBK rukovodi čelu sa Vildanom Hajićem, inače uglednim kadrom SDA. Hajić je pored redovne plaće u 2019. godini primio bonus u iznosu od 26.894 KM.

U revizorskom izvještaju navedeno je, uz ostalo, da je direktoru ŠPD “Srednjobosanske šume” u 2019. godini, odlukom Nadzornog odbora, odobreno 5.800 KM (oko 2.900 eura) za finansiranje troškova postidplomskog studija, odbrane magistarskog rada i sudjelovanja na naučno-stručnom skupu.

Emir iz Travnika kaže kako pojedinci imaju sve beneficije, dok većina građana jedva preživljava.

,,Uvijek ista priča i to je standard. Njima veće plate, a nama šta ostane. I grade nam prosjek, tako što oni imaju po pet hiljada, a mi ovamo dignemo kredit od pet hiljada i otplaćujemo ga pet godina. A on dobije za mjesec dana toliko i plus te nagrade za dobar rad. E jesi mi i radio čovječe. Imao pet hiljada platu, pa ko ne bi radio. Išao bih glavom kroz zid za te pare”, kaže Emir.

SBK nema drvnog resusra za ogrjev stanovništva, ali je itekako imalo predhodnih godina za šverc gdje su enormno profitirali direktor i njegove kolege. Jedan od njih je i Eldin Delić, koji je u tom periodu obavljao funkciju izvršnog direktora, a danas predsjednik općinske organizacije SDA Novi Travnik, gdje su sebi isplaćivali enormno visoke naknade te na osnovu toga, koristili prirodne resurse sviju nas da bi stekli imovinsku korist.

Pozivamo Tužilaštvo da istraži ovaj slučaj, dokumentira počinioce i podigne eventualne optužnice prema onima koji su protivpravno stekli imovinsku korist i oštetili na desetine hiljada stanovnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija