OSBiH trebaju NATO-u, mladi ljudi iz RS trebaju služiti vojni rok u Srbiji

Tokom svojeg obraćanja na Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS (NSRS) u Banjoj Luci o tzv. vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine, što je, zapravo, drugi naziv za pravno nasilje i pokušaj rušenja postojećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik se osvrnuo na pitanja obrane.

Podsjetimo, na sjednici se razmatraju razmatrane informacija o prenosu nadležnosti sa entiteta RS-a na nivo BiH, informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i deklaracija o ustavnim principima.

Na dva primjera Dodik je potpuno demaskirao svoje motive i krajnje namjere. S jedne strane, Oružane snage BiH su za njega potpuno sporne, pa traži njihovo ukidanje ili čak demilitarizaciju RS-a, dok, s druge strane, poziva mlade iz RS-a u Vojsku Srbije, iako to pretpostavlja priključivanje bh. državljana stranoj oružanoj sili.

“Kome trebaju Oružane snage? Trebaju NATO-u i generalnom sekretaru NATO-a koji priča o tome kako je on napravio multietničke snage, a ništa u BiH ne funkcioniše. Ako se te snage nisu za vanjsku obranu, onda se postavlja pitanje da nisu za unutrašnju intervenciju?”, kazao je Dodik.

Dodao je da će u Srbiji uskoro bili vraćeno redovno služenje vojnog roka.

“Mislim da RS mora iznaći način da naši mladi ljudi, barem oni koji to hoće, mogu da služe redovi vojni rok. I da na bazi toga, kada to učine, mogu da se vrate u RS i zbog toga imaju određene statusne privilegije”, kazao je Dodik.

Podsjetimo, ukoliko NSRS usvoji predložene zaključke, a većina saznanja upućuje da hoće, Vladi RS se daje rok od šest mjeseci da, umjesto toga, donese zakone i formira institucije na nivou RS, od kada ovi zakoni na nivou BiH više ne bi bili važeći piše RadioSarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79