OSCE objavio izvještaj: Zatajio odgovor pravosuđa na korupciju

Misija OSCE-a u BiH objavila je treći po redu godišnji Izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.

“Ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije (tj. onih predmeta koji su kategorizirani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa) može se jednostavno opisati kao zatajenje krivično-pravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela”, navodi se u uvodnom dijelu izvještaja koji će danas biti prezentiran javnosti.

Iz Misije OSCE-a navode i da se odgovor pravosuđa na korupciju dodatno pogrošao u 2019. godini.

“Ovo je naročito alarmantno s obzirom na to da je Misija situaciju u periodu 2017–2018. godine već ocijenila kao neadekvatnu i da je tada konstatovano da postoji de facto nekažnjivost za mnoge počinioce”, konstatuje OSCE.

Kao ključni faktor koji mora biti razmotren navode pojavu nezakonitog ili neetičnog ponašanja pojedinih sudija i tužilaca koji potencijalno manipuliraju ishodima u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa.

Iz OSCE-a ističu da bi izuzetno loše istrage i izrada optužnica, zajedno sa radikalno nedosljednim tumačenjima zakona koja obično rezultiraju oslobađajućim ili blagim presudama, mogli u određenoj mjeri biti plod loše namjere ili neprimjerenog uticaja prije nego neznanja.

“Dešavanja u 2019. godini uistinu nude pregršt dokaza o (sve vidljivijem) političkom uplitanju u krivičnopravni sistem, a demonstrirala su i nespremnost VSTV-a BiH da podrži profesionalne i etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa”, piše, između ostalog, u Godišnjem izvještaju, prenosi Istraga.ba.

Iz OSCE-a podsjećaju na aferu “Potkivanje”, čiji je glavni akter Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, problematizuje određena imenovanja…

Kompletan, zabrinjavajući, izvještaj možete pročitati na ovom LINKU.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79