Oslobađajuća presuda u slučaju ‘Krvavi Bajram’ i ‘Liska Park’

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je izrečena prvostepena oslobađajuća presuda petorici bivših pripadnika specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne u predmetu poznatom kao “Krvavi Bajram” i “Liska park”. Ivanu Hrkaću (55), Boži Periću (57), Željku Planiniću (55), Zlatku Pavloviću (49) i Josipu Cvitanoviću Cvikiju (48) nisu dokazana krivična dela koja im se stavljaju na teret, ocenilo je sudsko veće Kantonalnog suda.

Ovaj slučaj, poznat kao jedna od najvećih sudskih saga u Bosni i Hercegovini, obuhvata optužbe za napad na grupu građana bošnjačke nacionalnosti tokom Bajrama 1997. godine, koji je rezultirao smrću jedne osobe i ranjavanjem drugih.

Groblje u Liska parku Prema optužnici, potvrđenoj još 2004. godine, Hrkać, Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović, zajedno s Markom Radićem Makom, koji je bio u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu Mostara, terete se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku. Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže ranili Seida Maksumića i Safeta Radoša te lakše povrijedili 23 osobe, među kojima i tadašnjeg mostarskog muftiju Seida ef. Smajkića.

Suđenje je započelo 2006. godine, prekinuto je 2013. godine, a novi sudski proces otpočeo je 3. decembra 2021. godine.

Suđenje je krenulo ispočetka, a svi optuženi su se branili sa slobode osim Cvitanovića koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci za ubistvo Radića, koje je počinio 9. novembra 2020.godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79