Osmica bi najviše volio da ovako izgledaju uslovi za izbor direktora OSA-e

Centar za sigurnosne studije u Sarajevu, koji je prije nekoliko godina osnovala dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, predložio je da se iz Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH izbaci odredba koja kaže da direktor OSA BiH mora imati fakultetsku diplomu, piše PRESS.

Centar za sigurnosne studije od samog osnivanja pod direktnom je kontrolom Bisere Turković. Trenutna dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH, koja je i osnivača Centra za sigurnosne studije, bila je jedno vrijeme i direktorica ove organizacije.

S obzirom na to da u isto vrijeme nije mogla biti i ambasadorica i direktorica Turković se odlučila povući i mjesto direktora prepustiti Denisu Hadžoviću. Zanimljivo je to što je 2019. godine, odmah nakon što je izabrana za ministricu vanjskih poslova BiH, Turković zaposlila upravo Hadžovića kao šefa svog kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Njega je naslijedio izvjesni Benjamin Plevljak koji u svojstvo sekretara Centra za sigurnosne studije i potpisuje saopštenje za javnost od pet strana, a u kojem se pokušava opravdati sramotna činjenica da je direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica poništena fakultetska diploma.

Ministarstvo utvrdilo da “univerzitet” na kojem je navodno “diplomirao” Osmica nema dozvolu za rad u Sarajevu!

„Stoga, predlažemo, a spremni smo to i empirijski dokazati na brojnim primjerima i u bližem i u daljem savremenom političkom okruženju, da se umjesto ispraznih formalnih razloga za odgađanje imenovanja čelne osobe ove značajne institucije pristupi izmjeni dijela člana 36 Zakona o OSA-i BiH, a u kojem je navedeno da generalni direktor mora imati visoku stručnu spremu u odgovarajudoj oblasti i time prednost, pri produženju mandata aktuelnom direktoru ili izboru novog direktora i njegovih bližih saradnika, bude stavljena na profesionalnost i iskustvo kako je to predviđeno opštim uslovima za izbor, odnosno članom 25 Zakona koji je suštinski mnogo značajniji i važniji u izboru osobe koja rukovodi ovako značajnom institucijom“, piše u saopćenju za javnost.
Ti meni udomiš sina, ja tebe predložim za direktora

Bilo bi zanimljivo čuti šta o ovom prijedlogu misle NATO, Ambasada SAD-a u BiH i Delegacija Evropske unije s kojima Centar za sigurnosne studije u Sarajevu sarađuje. Važno je istaći da je upravo Osman Mehmedagić prije nekoliko mjeseci zaposlio sina Bisere Turković, osnivačice Centra za sigurnosne studije, u OSA BiH te ga zatim na osnovu sporazuma koji OSA BiH ima s Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslao na rad u Katar. Tek nakon što je mlađahni Turković počeo primati platu iz budžeta, mama Bisera poslala je dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem izričito traži da se Mehmedagiću obnovi mandat.

U saopštenju za javnost koje potpisuje izvjesni Plevljak novodi se da se Centar za sigurnosne studije, kao organizacija koja je od svog osnivanja aktivno uključena u praćenje dešavanja na planu obavještajne zajednice u BiH te bila dijelom reforme obavještajnog sektora i jedan od aktera u izradi prvog zakona o OSA-i BiH prije 17 godina, smatra dovoljno kredibilnim da se oglasi povodom aktuelnih dešavanja i pokuša ponuditi prijedlog za prevazilaženje ove situacije koja neumitno ostavlja posljedice na do sada vrlo uspješne aktivnosti OSA-e BiH.

Upravo Benjamin Plevljak koji se smatra kredibilnim i relevantnim da predloži da direktor OSA BiH može biti i neko sa srednjom stručnom spremom imao je samo 13 godina kada je pisan Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.
Asim može “završit” zakon u Parlamentu BiH

Portal PRESS predlaže Centru za sigurnosne studije u Sarajevu da putem poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asima Sarajlića u proceduru po hitnom postupku uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i to na način da se u potpunosti izmjeni Član 36. Zakona o OSA BiH koji trenutno glasi:

„Generalni direktor, zamjenik generalnog direktora i glavni inspektor imenovani prema odredbama iz ovog Poglavlja podliježu sljedećim ograničenjima:

1. na njih se primjenjuje Zakon o sukobu interesa u državnim institucijama Bosne i Hercegovine;

2. ne mogu biti imenovani iz reda aktivnih vojnih lica i

3. ne mogu biti članovi političke stranke.

Generalni direktor, zamjenik generalnog direktora i glavni inspektor moraju imati visoku stručnu spremu u odgovarajućoj oblasti.

Predstavnici jednog od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih mogu biti imenovani samo na jednu od sljedećih funkcija: generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora“.

Odnosno, da Sarajlić na prijedlog Centra za sigurnosne studije u Sarajevu predloži da Član 36. Zakona o OSA BiH u buduće glasi ovako:

„Generalni direktor imenovan prema odredbama iz ovog Poglavlja:

1. mora biti član Stranke demokratske akcije (SDA) registrovane pod ID brojem 4200691390008;

2. mora proglasiti sve svoje javne isprave, uključujući školske diplome, državnom tajnom izuzetom iz Člana 5. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH što znači da državni tužitelji nemaju pristup javnim ispravama generalnog direktora;

3. ne mora poznavati nijedan strani jezik i ne mora nužno poznavati gramatiku bosanskog jezika;

Generalni direktor mora imati završenu Željezničku školu sa praktičnom obukom „Vaso Miskin Crni“ koju je upisao sa 16 godina i zvanje KV-elektromehaničar stečeno 1981. godine.

Predstavnici jednog od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih mogu biti imenovani samo na jednu od sljedećih funkcija: generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora. Generalni direktor ima pravo, ukoliko odluči da upiše fakultet, da se na javnim ispravama izjašnjava kao pripadnik hrvatskog i bošnjačkog naroda“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79