Osnovci i dalje bez školskog prevoza u Olovu

Ulazimo u četvrtu sedmicu u kojoj olovski osnovci nemaju školski prevoz zbog čega sva djeca iz udaljenijih olovskih naselja i dalje ne pohađaju nastavu.

Podsjećamo zbog spora dva prevoznička preduzeća koji je na rješavanju u Uredu za žalbe posljedice trpe djeca. Školska uprava i direktor dok traje spor kažu ne smiju kršiti zakon o javnim nabavkama i sklapati direktne sporazume, što je bio jedan od prijedloga kao privremeno rješenje.

Nadležno Kantonalno Ministarstvo istiće činjenicu da je u svojoj nadležnosti na vrijeme obezbjedilo sredstva za prevoz, te da sve što mogu je urgencija Uredu za žalbe da se problem što prije riješi. Tako su jedini pravi gubitnici djeca. Gdje su njihova prava?! Kako se ne može kršiti zakon o javnim nabavkama ali može Zakon o osnovnom obrazovanju i pravo djeteta na obrazovanje ?!

Gdje je sada zakon i deklaracije o pravima djeteta? Ko će odgovarati za kršenje tih zakona i prava?! Ovo su samo neka od pitanja koja su, u opravdanoj ljutnji, iznosili roditelji na jutrošnjem sastanku u OŠ „Olovo“.

Bilo je riječi i o posljedicama gubitka i kašnjenja sa gradivom, ocjenjivanja djece koja ne svojom krivicom ne mogu prisustvovati nastavi i o brojnim drugim problemima u nastavnom procesu.

Roditelji su kazali da više nemaju strpljenja i poručili da su spremni na poduzimanje radiklanijih mjera da bi svim nadležnim skrenuli pažnju na ovaj gorući problem. Spominjana je blokada škole, pa i saobraćaja.

U zaključku sa sastanka, a zbog činjenice da sutra (četvrtak) zasjeda Ured za žalbe, čije je sjedište u Mostaru, te da bi prema najavama ovaj spor trebao biti na dnevnom redu, roditelji su dali rok do ponedjeljka da problem bude riješen u protivnom će blokirati kompletnu nastavu i poduzeti druge radikalne mjere u cilju obezbjeđenja uslova za nastavak školovanja svoje djece.

Novi sastanak roditelja najavljen je za ponedjeljak u 10:00 sati. Pratit ćemo poštovani slušaoci i dalje ovu situaciju i izvještavati vas o ovom problemu. Sve u cilju da doprinesemo njegovom što bržem rješavanju. Potpuno smo u ovom slučaju na strani djece i njihovih roditelja piše RadioOlovo

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79