Oštre poruke poslane za okruglim stolom: Korupcija je svuda oko nas, te ona uništava budućnost ove države

Avaz

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i Transparency International u Bosni i Hercegovini danas su organizovali okrugli stol pod nazivom “Dijalog o borbi protiv korupcije”.

Okrugli sto će okupiti predstavnike međunarodne zajednice, institucija BiH, civilnog društva i medija, radi razgovora o tome kako pojačati fokus na borbu protiv korupcije u BiH u narednom periodu.

“Dijalog o borbi protiv korupcije” se organizuje u svjetlu švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije i nedavno dodijeljenog kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU, čime se otvaraju nove mogućnosti za napredak na evropskom putu.

Jačanje borbe protiv korupcije je ključno za napredovanje BiH na putu ka EU. Na pres konferenciji obratio se i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini te je istakao da je problem korupcije velik, ali da se radi na svim nivoima o sprječavanju koruptivnih radnji.

– Korupcija je svuda oko nas, te ona uništava budućnost ove države. Od nekih najjednostavijih stvari, poput odlaska doktoru, obrazovanja pa sve do nekih najvećih oblika. Zato je važno da se priča o korupciji kako bi se djelovalo – istakao je Satler.

Pored Satlera, prisutnima se obratila i Johana Stromkvist (Johanna Strömquist), ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini koja je istakla da je važno da se građanima ulije osjećaj sigurnosti, jer na taj način neće odlaziti iz države. – Znamo da korupcija uništava društvo, demokratiju, institucije, smanjuje povjerenje ljudi u samu državu, zato i moramo svi zajedno raditi na tome da se koruptivne radnje smanje. Raditi zajedno na svim nivoima, korisiti sve resurse i strategije koje postoje – navela je Stromkvist.

Niz zakona
Također, obratio se i Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini koji je istakao da je ispred nas čitav niz zakona koji se moraju poboljšati kako bi se povećala vladavina prava.

– Ključno je vrijeme da se fokusiramo na prioritete, odnosno samo suzbijanje korupcije, jer dobijanjem kandidatakog statusa imamo šansu za takvo što – navodi Blagovčanin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79