Osvježenje u gradovima: Bazeni i jezera jeftinija varijanta godišnjeg odmora u BiH

Mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine prinuđeni su ovoga ljeta morske plaže zamijeniti gradskim bazenima i obližnjim kupalištima na rijekama i jezerima, mi vam donosimo pregled nekih od najvećih vodenih parkova koje je moguće posjetiti

Sarajlije se ni ovoga ljeta neće moći rashladiti na bazenima Bentbaša koji već desetak godina zjape prazni. Nekada glavno i omiljeno kupalište Sarajlija još nije dočekalo svoju obnovu, a nema ni izgleda da bi se to uskoro moglo desiti. Područja Bentbaše i Darive nedavno su proglašena zaštićenim, a Mustafa Zvizdić iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS navodi da se na prostoru nekadašnjih bazena ništa ne može raditi dok se ne napravi plan upravljanja.

-Ovaj prostor je tek odnedavno zaštićen. Do kraja godine bi trebalo napraviti plan upravljanja ovim područjem, nakon čega će se vidjeti da li je moguće i šta je moguće raditi na tom dijelu, pe će se tada znati da li je moguće da će biti obnove ili ne – kazao je Zvizdić za Faktor. 

Građani i posjetitelji glavnog grada i ove godine spas od vrelina mogu potražiti samo na otvorenim bazenima Terme i starim ilidžanskim bazenima “Izvor Bosne”. Dnevna ulaznica za bazene Terme je 10 KM, dok je vikendima 14 KM, a kupanje na bazenu “Izvor Bosne” radnim danom košta tri KM, a vikendom četiri.

Iako je prije nekoliko godina počela realizacija projekta izgradnje vanjskog bazena na Dobrinji, ovo kupalište ove, a vjerovatno ni naredne godine neće biti otvoreno.

Izgradnja bazena sa sportsko-rekreacionom infrastrukturom, na kojem će stanovnici moći provoditi slobodno vrijeme je u toku, a prema najavama načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, pored velikog bit će izgrađen i manji bazen za djecu, te sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

Sarajlije su nekada vrele ljetne dane provodile i na lokalnim rijekama, međutim to je danas nemoguće zbog velikog zagađenja. Iako glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo nema dovoljno ljetnih sadržaja i kupališta, dok stanovnici u ostalim krajevima BiH osvježenje mogu potražiti na obližnjim rijekama, jezerima, bazenima i vodenim parkovima.

Sezona kupanja otvorena je na jednom od najljepših izletišta u blizini Sarajeva Zelenom viru kod Olova. Pored rijeke Bioštice posjetitelji Zelenog vira se mogu kupati i u bazenima s termalnom vodom. U blizini Viteza nalazi se Vodeni park “Ribica” sa četiri bazena i zabavnim vodenim atrakcijama, a za ovo zadovoljstvo potrebno je izdvojiti sedam, a vikendom devet maraka.

Zeničani će i ove godine osvježenje za četiri KM moći potražiti na gradskim bazenima u Crkvicama, a Tuzlaci imaju veliki kompleks slanih Panonskih jezera, koji privlače i veliki broj turista iz inostranstva. Dnevni ulaz je pet KM, a pored plaže i jezera, posjetitelji mogu koristiti i vodene tobogane, slane slapove, te podvodne masažere.

Pored brojnih kupališta na Vrbasu, Banjalučani i posjetitelji ovog dijela BiH mogu ljeto provesti i u vodenom parku Aquana koji se prostire na 38.000 metara kvadratnih.

Hercegovci, pored brojnih rijeka i jezera, imaju i bazene Havana kod Blagaja, aquapark Konjic, Daleku obalu u Mostaru. I ovoga ljeta spas od vrućina nudit će i veliki vodeni park u Trebinju “Grad sunca”, a Trebinjci mogu da se osvježe i na gradskoj plaži i otvorenom olimpijskom bazenu.

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, ali i turista kupat će se i na Boračkom, Jablaničkom, Ramskom, Prokoškom, Bilećkom jezeru, jezeru Modrac, Perućac, Plivskim jezerima…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments