Otkrivamo: Kantonalni MUP-ovi odbili primjenjivati Uredu o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji

Otkrivamo: Kantonalni MUP-ovi odbili primjenjivati Uredu o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji


Na sastanku ministara unutrašnjih poslova Kantonalnih MUP-ova sa tzv. hrvatskom većinom, održanog prošle sedmice odnosno MUP-ova Zapadnohercegovačkog Kantona, Posavskog Kantona, Kantona 10 kao i mješovitog MUP-a HNK, donesena je jednoglasna donesena odluka da se neće primjenjivati Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u FBiH u onom njenom djelu koji tretira nošenje zajedničkih obilježja na novim policijskim uniformama piše Crna-Hronika.

S obzirom da se o izgledu zajedničkih obilježja na policijskim uniformama kantonalnih MUP ova nije vodilo o nadležnosti kantonalnih skupština.

To praktično znači da će obilježja u ovim kantonima ostati kakva su i do sada bila isključivo sa kantonalnim obilježima.

Federalna policija imat će nove uniforme: “Oblačenje” policajca dugotrajan proces”

Ministri su također, kako saznaje CRNA-HRONIKA iskazali nezadovoljstvo sa višekratnim imenovanjem za v.d. direktora FUP Vahidina Munjića iako po Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH nije dopušteno da ministar MUP-a i direktor FUP-a dolaze iz istog konstitutivnog naroda a što je sada slučaj. (Ramo Isak i Vahidin Munjić su dolaze iz reda Bošnjačkog naroda)

Takva situacija, ministri su mišljenja rezultira nikad gorim i marginalizinarim položajem Hrvata unutar FUP-a. Zaključeno je da će se tražiti od ministara iz reda HDZ-a u federalnoj Vladi da ponovo ažuriraju izbor direktora FUP-a shodno važećim propisima.

Podsjećamo i Predsjednik HDZ-a Dragan Čović reagovao je povodom najave nekoliko kantona s hrvatskom većinom da neće poštivati uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji BiH.

On ističe da u novom propisu nema ništa sporno, međutim kantonalni ministri i čelnici policija se ne slažu.

“Imamo neusklađenost informacija. Vrlo jasan je stav i kada je Vlada FBiH donosila odluke, odnosila se isključivo na materijal, boju i te stvari, a ne na obilježja. Kriva je informacija da je Vlada FBiH donijela odluku o obilježjima. Obilježja su onakva kakva su i do sada bila. Nadležnosti su precizno postavljene kada je u pitanju sigurnost, zna se šta je zadatak kantona, entiteta, a šta države”, rekao je Čović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija