U BiH pala opasna dilerka (25), imala je svoju kriminalnu grupu za koju su radili i policajci

Dvadesetpetogodišnjoj I.R. iz Brčkog određen je jednomjesečni pritvor, a osumnjičena je da je nabavljala drogu, te da su je drugi, po njenim uputstvima, prepakivali u manje količine i rasturali.

Po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud u Brčkom odredio joj je pritvor, nakon što je prije dva dana, zajedno s više osoba, uhapšena u akciji “Dama”.

“Osumnjičenoj za prodaju marihuane, amfetamina i ekstazija, jednomjesečni pritvor određen je usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Kako dodaju, protiv I. R. i većeg broja osoba, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta duže vrijeme intenzivno sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene prije dva dana izvođenjeme akcije “Dama”, kada je lišeno slobode više osoba.

“Nakon hapšenja i sprovođenja tužiocu uhapšeni A.A. (25), A.Š. (26) i D.M. (46) su, po isteku roka za tužilačko zadržavanje od 24 sata, pušteni da se brane sa slobode, dok je za I.R. Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Kako se navodi u prijedlogu za određivanje pritvora, prvoosumnjičena je organizovala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji droga.

“Tako organizovana grupa, kojoj su pristupili i druga njima poznata lica, na području distrikta Brčko djelovala je od kraja januara 2023. godine do izvođenja ove akcije, prometujući više od dva kg marihuane, više od pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy. Sumnja se da je I. R. droge lično nabavljala od njoj poznatih lica, dok su pripadnici grupe po njenim ličnim uputama prepakivali drogu u manje količine i prodavali je krajnim korisnicima”, navode iz tužilaštva.

Prema informacijama, slobode su lišena i dva policijska službenika.

Na odluku Osnovnog suda Brčko distrikta BiH o određivanju pritvora moguće je izjaviti žalbu Apelacionom sudu, a u međuvremenu Tužilaštvo i policija nastavljajuistragu, koja je proširena i na dvojicu policajaca koji su juče uhapšeni, a potom i suspendovani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79