Otkud “višak” od 513.509 glasača na izborima 2. oktobra?!

Ekonomistu Faruka Hadžića je vijest da je ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opše izbore 2022. godine, sa stanjem na dan 18.08.2022. godine u 24.00 sata, 3.368.666 ili ili 13.237 više nego što ih je bilo na izborima 2018. godine, prilično iznenadila, jer je i bez urađene analize zaključio da nema ni teorijske šanse da toliko osoba danas, prvo živi u Bosni i Hercegovini, a drugo da ima pravo glasa.

Zbog toga je uradio analizu i pokušao doći do podatka koliko zaista građana ima pravo glasa i koliko je osoba viška na biračkom spisku. Ovi podaci su, naglasio je vrlo bitni, jer se kroz tu razliku stvara ogroman prostor za manipulacije i moguće lažiranje biračke volje u Bosni i Hercegovini.

Analizu možete pročitati na OVOM linku, a Hadžić zaključak je: “Za ove izbore, objavljeno je da pravo glasa ima rekordnih 3.368.666 osoba. U 2022. godini ipak, broj stanovnika će na kraju biti oko 3.417.759, gdje je broj mladih bez prava glasa 562.602, a onih sa pravom glasa 2.855.157. Razlika za ove izbore je rekordna i iznosi 513.509! Dakle, kada uključite i broj osoba koje glasaju iz inostranstva, opet je razlika preko 450.000 osoba koje imaju pravo glasa prema biračkom spisku i osoba kojih ima zaista u Bosni i Hercegovini. Ovaj broj upravo otvara nekoliko novih pitanja i mogućnosti za manipulacije”.

Kako je moguće da imamo ovoliki “višak” glasača?

Problem sa mogućim velikim brojem „viška glasača” je problem koji se u BiH kroz godine samo kalemi kaže za BUKU Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava. Više je razloga za to, navodi, od neažurnosti spiskova usljed redovnih okolnosti i „ljudskog faktora” pa do grešaka koje se jednostavno dešavaju.

Međutim, smatra da je glavni i osnovi razlog to što partije, vlast i institucije uopšte i ne žele da se upuste u tu problematiku, nađu rješenje da se spiskovi tačno popune i da izbori u tom pogledu budu čisti.

“Svi vole da plivaju u dosadašnjem stanju, ne želeći da započinju proces koji je ogroman i koji na kraju mnogim političkim opcijama može da nanese veliku štetu usljed gubitka željenih glasova na izborima. A da ne pričam o pravnoj odgovornosti i posljedicama koje mogu da proizađu iz tog procesa”, naglašava Lučka napominjući da je mišljenja da kada bi se istražila ova tema veliko pitanje, koje bi dalo i odgovor na to odakle toliki broj glasača, bilo bi- ko je imao najviše koristi od te priče piše Buka.

“Međutim, bojim se da su oni koji su imali korist nalaze na svim stranama političkog spektra i da je to zamršena šema zavezana u čvor kome je potreban mač Aleksandra Makedonskog da ga raspetlja”, jasan je Lučka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79