Ova austrijska pokrajina je zaposlila najviše radnika iz BiH prošle godine

Štajerski Zavod za tržište rada objavio je impresivne statistike koje ukazuju na uspjeh ciljanog zapošljavanja u sektoru zdravstva i njege. Prema izvještaju za 2023. godinu, Štajerska je izdala čak 193 crveno-bijelo-crvene kartice (RWR) za osobe u zdravstvenim zanimanjima, postavši tako najuspješnija savezna država u Austriji u privlačenju kvalificiranog zdravstvenog osoblja iz inozemstva.

Najviše RWR kartica dodijeljeno je radnicima iz Bosne i Hercegovine, čime je Štajerska potvrdila svoj status ključne destinacije za međunarodne stručnjake u zdravstvenom sektoru. Ukupno je 736 RWR kartica izdano osobama zdravstvenih zanimanja širom Austrije tijekom 2023. godine.

AMS Styria, nadležni stručni centar za rad, izdao je 193 RWR kartice, što je značajno nadmašilo druge pokrajine poput Beča (125) i Gornje Austrije (120).

Karl-Heinz Snobe, regionalni direktor AMS-a, istaknuo je važnost ovog postignuća u borbi protiv nedostatka kvalificiranog zdravstvenog osoblja.

“AMS Štajerska time daje važan doprinos privlačenju stručnjaka iz inozemstva i podržava napore u smanjenju nedostatka kvalificirane radne snage u zdravstvenom sektoru”, izjavio je Snobe.

Među izdanima RWR karticama, 474 su bile za nesertifikovane medicinske sestre, 112 za doktore, a 73 za kvalificirane medicinske sestre. Kada je riječ o medicinskim sestrama, Štajerska je izdala 136 RWR kartica, s najvećim brojem namijenjenim osobama iz Bosne i Hercegovine (84), te iz drugih zemalja poput Kolumbije, Indije, Tunisa i Kenije.

AMS Štajerska također najavljuje daljnje napore u privlačenju stručnjaka, planirajući školovanje 300 osoba za kućne pomoćnike ili pomoćnu njegu tokom ove godine. Ova inicijativa ima ključnu ulogu u osiguranju dostupnosti kvalitetne zdravstvene njege i smanjenju pritiska na domaću radnu snagu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79