Ova bolest dnevno ugasi 7 života u Srpskoj

Karcinomi su u Srpskoj za pola decenije odnijeli više od 14.000 života, a od ove opake bolesti dnevno u prosjeku premine sedmoro oboljelih, dok je broj oboljelih u porastu.

Glavni uzrok smrti od raka je metastaza, što znači da se mjerama za rano otkrivanje malignih oboljenja može značajno uticati kako na smanjenje smrtnosti, tako i na povećanje kvaliteta života oboljelih, smanjenje posljedica obolijevanja i, posljedično, na troškove zdravstvenog sistema.

Međutim, mali broj oboljelih ljekaru se javi u prvom stadijumu bolesti, kada je prognoza za izlječenje najbolja.

– Savremeni način života podrazumijeva promjenu u ličnim navikama, načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, kao i izloženost sve većem broju štetnih uticaja iz okoline. Rezultat svega toga je povećanje rizika za maligne bolesti. Najbolji način borbe protiv karcinoma je primarna prevencija koja ima veliki javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup njihovoj kontroli. Sprečavanjem izloženosti faktorima rizika ili njihovim modifikovanjem, moguće je spriječiti nastanak značajnog broja malignih neoplazmi. Takođe, ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, liječenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje – kažu stručnjaci.

Da je broj oboljelih u porastu, svjedoče i podaci FZO, prema kojima je, na primjer, inovativne terapije prije šest godina primalo 900, a danas više od 2.000 pacijenata.

– U potpunosti finansiramo liječenje osiguranika oboljelih od malignih bolesti za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje. Ova kategorija osiguranika je oslobođena plaćanja participacije kod liječenja osnovne bolesti, ali i za sve druge bolesti, odnosno komplikacije koje uzrokuje karcinom – kažu za Srpskainfo u ovom fondu.
Drugi uzrok smrtnosti

Najčešće lokalizacije malignoma kod muškaraca su bronh i pluća, kolon i rektum, prostata, mokraćna bešika i želudac, dok kod žena najčešće lokalizacije malignih procesa zauzimaju dojka, grlić i tijelo maternice, kolon i rektum, te dušnik, bronh i pluća. Tumori su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i u našoj zemlji nalaze se iza bolesti srca i krvnih sudova kao drugi vodeći uzrok smrtnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79