Ovaj potez se neće svidjeti Vučiću: Grlić Radman poziva na priznavanje Kosova

Hrvatska potiče posljednje članice EU da priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, potez koji se zasigurno neće svidjeti Srbiji koja ne priznaje suverenitet svoje bivše južne pokrajine.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU osim Kipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke.

“Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samog Kosova – rekao je danas novinarima Grlić Radman. On sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Za stabilnost u regiji ključne su tri stvari

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključni poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu – rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama. Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dvije političke tendencije – centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

“To narušava temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH – istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da ta multietnička država treba provesti reformu izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska iskreni zagovaratelj euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država, piše Index.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79