Ovo je kuća u kojoj se otrovalo sedam radnika iz BiH: 7 radnika se otrovalo a Muhamed (57) nažalost preminuo

Velika tragedija koja se dogodila sredinom marta prošle godine u zagrebačkom Resniku u susjednoj Hrvatskoj kada su se oko ponoći u unajmljenoj kući otrovala ugljičnim monoksidom sedmorica radnika iz BiH, od kojih je državljanin Muhamed Z. (57) nažalost preminuo, dobit će pravosudni epilog.

Godinu i po od tragedije koliko su potrajali izvidi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 67-godišnje vlasnice kuće Z.K. Za nju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. st. 1.i 2., a u vezi s člankom 215. Kaznenog zakona, piše Jutarnji.
Nebriga o ispravnosti plinskog bojlera

Tužiteljstvo je dosad otkrilo da je 67-godišnja vlasnica kuće početkom marta sklopila s jednim trgovačkim društvom ugovor o iznajmljivanju kuće u njezinom vlasništvu u kojoj su stanovali radnici kompanije.

Ono što joj je, zapravo, uteg u cijeloj tragediji je da je okrivljenica, prema sumnjama tužiteljstva, “propustila voditi brigu o ispravnosti plinskog bojlera instaliranog u kupaonici te kuće i nije organizirala stručnu osobu za redoviti servis i pregled bojlera, kao i redovitu kontrolu dimnjačara”. Također, istražitelji su otkrili i da nije organizirala ni redovnu kontrolu plinskih instalacija. Pa je s takvim (ne)postupanjem pristala ugroziti život i zdravlje ljudi koji su boravili u toj kući.

“Uslijed neispravnosti dimnjaka, ventilacije kupaonice i zidnog grijača vode, došlo je do stvaranja visoke koncentracije ugljičnog monoksida iz plinskog bojlera u zraku. Zbog čega je, tokom večeri 23. marta 2021., došlo do povrijeđivanja sedmorice radnika, državljana Bosne i Hercegovine. Oni su spavali u navedenoj kući, a jedan je radnik smrtno stradao. Jedan je zadobio tešku tjelesnu povredu. Dok su petorica radnika zadobila tjelesne povrede – otkrivaju iz tužiteljstva.
Sedmorica radnika iz BiH tek su se bili uselili u kuću

Nakon tragedije, jedan od radnika Mirza Z. se prisjetio za Jutarnji list da su kobne večeri u navedenu kuću tek uselili. Bilo je oko 18 sati kada su ušli u prostor. Vlasnica kuće i njen suprug su podstanare ugostili. Pokazali im gdje se šta nalazi i stavili se na dispoziciju ako im šta još treba, da ih slobodno kontaktiraju.

“Nakon useljenja smo se raskomotili, skuhali si večeru, oprali se i otišli na spavanje. Boljela me glava pa sam jedva čekao da zaspim. Jedino je Muhamed ostao u boravku gledati televizor. Nakon što sam utonuo u san, čuo sam neki žamor, puno glasova. I najednom me neko polijevao hladnom vodom.

Ali ništa nisam bio u stanju učiniti. Na kraju sam se probudio u bolnici i tad su mi rekli da smo se otrovali u kući. Nas su spasila zatvorena vrata sobe gdje smo spavali. Dok je Muhamed bio prvi na udaru dok je gledao televiziju – ispričao je Mirza Z. za Jutarnji list. Naglasio je da dok su kuhali večeru na štednjaku i dok su se tuširali, ništa čudno nisu uočili.

M.K., pak, suprug vlasnice kuće rekao nam je tad da su unazad sedam godina iznajmljivali kuću jednoj firmi.

“Prestrašno je to što se dogodilo. Danas stigli, preko noći se otrovali. Ja sam redovno servisirao bojler i nikad nije bilo problema. Ali nemam papir da je sve čisto – priznao je M.K. Naveo je da mu je servisiranje radio prijatelj

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79