Ovo je ruta američkog borbenog aviona koji će sutra preletjeti BiH

Ovo je ruta američkog borbenog aviona koji će sutra preletjeti BiH


Ambasada SAD u BiH uputila je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH dopsis u kojem traži saglasnost za prelet svog vojnog aviona iznad teritorije BiH. Saglasnost je stigla iz Ministarstva odbrane BiH, na čijem je čelu Zukan Helez.

Prelet je planiran za sutra, 30. maja.

U dopisu iz američke Ambasade, koji je u posjedu ATV-a, navodi se ruta kojom će se njihov avion kretati.

Avion će ući u BiH s juga, u području Trebinja, kretaće se sjeverno na niskom nivou, izvršiće dva prelaza niskog nivoa iznad Sarajeva kako bi ga mogli vidjeti stanovnici ovog grada. Potom će nastaviti sjeverno prema Tuzli.

Prelet nastavlja zapadno prema Bihaću gdje će i izaći iz BiH.

„Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za davanje pozitivnog mišljenja/saglasnosti na predmetni zahtjev. S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakoba zrakoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD nesmetano može izvršiti misiju u zahtijevanom terminu“, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Ministarstvu komunikacija i saobraćaja i Ministatstvu inostranih poslova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija