Ovo je spisak svih kompanija koje su se javile za nabavku vakcina protiv koronavirusa

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je nakon sastanka sa Federalnim ministarstvom zdravstva održanim 17. februara 2021. godine, na kojem je dogovoreno da će Zavod za javno zdravstvo F BiH ispitati mogućnost nabavke vakcina protiv COVID 19, za potrebe građana Federacije BiH, 22. februara 2021. godine na adresu 41 registriranog veleprometnika u BiH poslao zahtjev s ciljem dobijanja informativne ponude o mogućnosti nabavke cjepiva, saznaje “Avaz”.

Dopis sličnog sadržaja iz Zavoda su uputili i na adresu predstavništva kompanije “Sinopharm” u BiH, istog dana.

Rok za dostavu ponuda je bio 26. februar 2021. godine.

Do tog roka od sljedećih veleprometnika je stigao odgovor:

1. “MEDIMPEX” SARAJEVO — u odgovoru su naveli da su u toku pregovori sa proizvođačima iz Rusije i Kine i da traže pismo namjere od Federalnog ministarstva zdravstva ili Federalnog zavoda za javno zdravstvo;

2. „PHARMAMED” TRAVNIK- u odgovoru navode da nisu u mogućnosti izvršiti nabavku;

3. „KRAJINA GROUP” BANJA LUKA- u odgovoru navode da mogu nabaviti vakcinu GamCOVlD-vac shodno ugovoru za zastupanje na teritoriji BiH koji je ova kompanija potpisala sa Ruskim fondom za direktne investicije;

4. UNIFARM” LUKAVAC- u odgovoru navode da nisu u mogućnosti nabaviti vakcinu;

5. OKTAL PHARMA” SARAJEVO- u odgovoru navode da su stupili u kontakt sa proizvođačima iz Rusije i Kine;

6. TUZLAFARM” TUZLA- u odgovoru navode da su u pregovorima sa proizvođačima/ovlaštenim zastupnicima sljedećih vakcina;

a) ASTRA ZENECA/OXFORD

b) ASTRA ZENECA/COVISHIELD

c) SPUTNIKV te mole da im se izda ovlaštenje u pisanoj formi kako bi mogli nastaviti pregovore i

7. BOSNALIJEK Sarajevo.

Ostali veleprometnici se nisu javili na poziv.

Razgovori sa predstavnicima kompanije „Sinopharm”

O ovim rezultatima su 2. marta 2021. godine u pisanoj formi obaviješteni Vlada Federacije i Federalno ministarstvo zdravstva.

Na e-mail ZZJZ F BiH je naknadno 3. marta 2021 godine došlo pismo namjere firme „Apomedical” Sarajevo – “MGM FARM” Kakanj vezano za nabavku cjepiva proizvođača „Sinopharm”.

Sa predstavnicima kompanije “Sinopharm” je dogovoren video poziv koji je i obavljen 2. marta 2021. godine. O činjenicama sa tog razgovora je sačinjena službena zabilješka koja je također poslata Federalnoj Vladi i Federalnom ministarstvu zdravstva.

Gospodin Tong, zamjenik generalnog menadžera za Centralnu Evropu za “Sinopharm” je iznio redoslijed radnji koje je potrebno poduzeti kako bi se ostvarila mogućnost nabavke cjepiva od ove kompanije. Također je naveo da postoji mogućnost isporuke vakcina ovog proizvođača u mjesecu aprilu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79