BiH Ovo su funkcioneri koje čeka posao državnog službenika u Parlamentu BiH kada...

Ovo su funkcioneri koje čeka posao državnog službenika u Parlamentu BiH kada završe s vlasti

Pravo na neplaćeno odsustvo u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trenutno koristi nekoliko funkcionera i savjetnika koje, kada završe sa obavljanjem funkcije u vlasti, čeka radno mjesto u državnoj službi.

Između ostalog, na neplaćenom odsustvu u državnoj službi, i to u bh. Parlamentu na poziciji višeg stručnog saradnika, je Aljoša Čampara iz NiP-a, trenutno delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prema odgovoru koji je prije nekoliko dana stigao iz Parlamentarne skupštine BiH na zastupničko pitanje, Čampara je na neplaćenom odsustvu od 2013. godine jer je prije delegatske pozicije bio ministar unutrašnjih poslova FBiH, a prije toga zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva.

Nadalje, na neplaćenom odsustvu u Parlamentu BiH gdje je bio na poziciji stručnog savjetnika je i Amer Bekrić. On je bio direktor Agencije za privatizaciju FBiH, a sada je izvršni direktor za ekonomske poslove u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Pokop Sarajevo.

Na neplaćenom odustvu u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje ih po okončanju funkcije čeka posao, jesu i aktuelni generalni sekretar Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Robert Vidović, aktuelna direktorica Agencije za osiguranje u BiH Emina Jahić, te gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović.

U ovoj “grupi” je i, prema odgovoru iz Parlamenta BiH, i Igor Bunić, koji je od 2020. na neplaćenom odustvu kao savjetnik Zorana Tegeltije, prvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH. Nije poznato gdje će Bunić biti dalje nakon što je Tegeltija nedavno preuzeo funkciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Na neplaćenom odsustvu od 2021. godine je i Nevenka Savić koja kao savjetnica već drugi mandat prati Nikolu Špirića, predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

I Amar Bešlija, šef kabineta zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine Elvira Mahmuzića, “zaledio je” radno mjesto stručnog saradnika u Parlamentu BiH.

Pravo na neplaćeno odsustvo koriste u skladu sa Odlukom o uvjetima za korištenje prava na neplaćeno odsustvo i na rad sa skraćenim radnim vremenom.

Prema toj odluci, kada je državni službenik na neplaćenom odsustvu, njegova prava i obaveze na radu i po osnovu rada u državnoj službi miruju.

Također, kada istekne period trajanja neplaćenog odsustva, državni službenik je dužan podnijeti zahtjev za vraćanje na rad u državnu službu na isto ili slično radno mjesto instituciji BiH koja mu je odobrila ostvarivanje ovog prava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM