Ovo su novi presretači MUP-a TK

MUP Tuzlanskog kantona posljednjih mjeseci ulaže velike napore da poboljša bezbjednost saobraćaja. Iz policije kažu da s novim vozilima presretačima, doprinosi i smanjenju krivičnih djela.

Kamer Suljagić, iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Tuzlanskog kantona više od trideset godina brine o sigurnosti prometa u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Posljednja četiri mjeseca rad mu je olakšan, jer su na cesti specijalizirana vozila koja bilježi svaki prekršaj u prometu.

“Broj saobraćajnih nezgoda je bio toliki na kojima je pričinjena velika materijalna šteta, a i bilo je dosta lica koja su nastradala, kako sa teškim i lakim povredama, tako i sa smrtnim posljedicama. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća od kako su ova vozila na ulicama kantona”, kaže za BHRT Kamer Suljagić iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Tuzlanskog kantona.

Dvije Škode Karoq, bijele boje u Tuzli jasan su znak da je 24 sata na cesti prisutna policija koja s devet kamera u opsegu od 360 stepeni regulira sigurnost u prometu. Putem displeja, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u svakom trenutku dobivaju podatke ko na cesti ugrožava promet, jasno bilježe podatke ko nema pojas i koji vozač koristi mobitel, prolazak kroz crveno svjetlo ili na punoj liniji.

“Mi stalno apelujemo na građane da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer na taj način smanjićemo broj saobraćajnih nezgoda. I samim time smanjit ćemo broj saobraćajnih nesreća i štitit ćemo druge učesnike u saobraćaju”, navodi pomoćnik komandira Jedinice za saobraćaj Ervin Ibrišimović.

Presretač evidentira i registarske oznake svih osoba za kojima se traga, odnosno raspisana je potraga za njima. Ukoliko je vozilo stranih registarskih oznaka, prijava odmah ide prema graničnim prijelazima koja evidentiraju i šalju podatke o vozilu i vlasniku vozila.

“Ukoliko bi se pojavilo neko vozilo, da su tablice otuđene, sumnjive ili po bilo kojem osnovu se detektuje, mi možemo odmah obavijestiti nadležnu policijsku stanicu. I onda mi možemo poduzeti zakonom predviđene mjere”, kažu policajci.

U MUP-u Tuzlanskog kantona nastavit će jačati sigurnosne kapacitete, kako TK ne bi i dalje bio dio crne statistike odnosno crne kronike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79