Ovo su tri moguća scenarija za presudu Ratku Mladiću

Nevenka Tromp, nekadašnja uposlenica Haškog tribunala, stručnjakinja za tranzicijsiku pravdu i profesoricom na univerzitetu u Amsterdamu, uoči pravosnažne presude Ratku Mladiću pojasnila je tri moguća scenarija.

Tromp je rekla da su ti scenariji bili isti u svakoj presudi do sada.

“Jedan je da se potvrdi sve što je već utvrđeno u nepravomoćnoj presudi. Drugi scenario je kompromis. Prošlo je dosta vremena od nepravomoćne presude, bilo je dosta reakcija na nju. Sada gledajte šta bi sudije mogle napraviti po tom drugom scenariju, da udovolje jednom dijelu kritika od strane žrtava i recimo da potvrde genocid 1992. godini u jednoj od pet općina koje se spominju. Izašlo bi se u susret žrtvama, pogotovo za Prijedor”, kazala je Tromp za N1

 

Srbijanski “modni brend” prodaje majice s likom Ratka Mladića

 

Tromp je objasnila kako bi se moglo izaći “u susret srpskoj strani”.

“Srpskoj strani bi se moglo izaći u susret – s tim što bi ostalo da nije bilo međunarodnog oružanog sukoba poslije 19. maja 1992. i što ne bi bilo dokazano da je Mladić bio u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa pojedincima iz Srbije, Miloševićem, Šešeljem, Arkanom, Stanišićem i Simatovićem”, izjavila je Tromp.

A kada je riječ o trećem scenariju, Tromp je navela:

“Treći scenario – ima mogućnost da se Mladić osolobodi, mada mislim da nema naznaka za to – a to bi izazvalo tektonske promjene. To sebi Tribunal ne smije i ne može dopustiti. Ove presude, uključujući onu Stanišiću i Simatoviću, će ostaviti pečat na to kako je Tribunal radio za pravdu koja se očekivala”, pojasnila je Tromp.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79