Pacijenti ugroženi u FBiH: Liste čekanja duge, a nedostaje lijekova

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), teško oboljeli pacijenti suočavaju se s ozbiljnim problemima, uključujući liste čekanja i nedostatak potrebnih lijekova.

Prema informacijama Udruge oboljelih od karcinoma dojke “Renesansa”, trenutno se na listi čekanja nalazi 1.771 pacijent, od kojih je 1.023 pacijenta u potrazi za lijekovima.

Situacija u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli posebno je zabrinjavajuća, s izvještajima o onkološkim pacijentima koji umiru dok čekaju na zračenje zbog nedostatka adekvatne opreme. Ova situacija odražava se i u drugim gradovima u FBiH, gdje pacijenti suočavaju nedostatak potrebnih lijekova te se sami moraju boriti za život.

Predsjednica Udruženja “Renesansa” Enida Glušac istaknula da je Vlada FBiH dužna Fondu solidarnosti više od milijardu KM, a samo ove godine uplatila je 33 i po milijuna KM, što je daleko manje od propisanog iznosa od 200 miliona KM.

Udruženje oboljelih trenutno pregovaraju s kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja kako bi pronašle rješenje za tekuću godinu i rješenje koje bi trajno ukinulo liste čekanja. Pacijenti, posebno oni s metastatskim karcinomom, suočavaju se s dugim čekanjem na terapiju, a udruženje se zalaže za ukidanje tih lista kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Svjedočenje jedne pacijentice iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (KCUS) ukazuje na dodatne izazove, poput nedostupnosti lijekova koji su ključni za ubrzanje procesa ozdravljenja. Cijene tih lijekova kreću se od 930 do više od 3.000 KM, postavljajući pitanje o pristupačnosti liječenja za one koji nemaju financijske resurse.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79