Pad cijena nekretnina u eurozoni: Bosna i Hercegovina i dalje stabilna

Pad cijena nekretnina u eurozoni: Bosna i Hercegovina i dalje stabilna


Nakon prošlogodišnjeg porasta cijena nekretnina u zemljama eurozone, sada se bilježi pad. Prema izvješću Eurostata, cijene nekretnina u eurozoni pale su za 1,7 posto, što otvara pitanje hoće li ovaj trend utjecati i na Bosnu i Hercegovinu.

Statistički ured Europske unije Eurostat objavio je da su cijene nekretnina, izražene putem indeksa cijena nekretnina, pale za 1,7 posto u eurozoni i 1,1 posto u Europskoj uniji u drugom kvartalu 2023. godine u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. Ovo je prvi godišnji pad cijena od prvog kvartala 2014. godine.

Među državama članicama, devet ih je zabilježilo godišnji pad cijena nekretnina u drugom kvartalu 2023., dok ih je 17 zabilježilo godišnji rast. Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj (-9,9 posto), Danskoj (-7,6 posto) i Švedskoj (-6,8 posto), dok su najveći porasti zabilježeni u Hrvatskoj (+13,7 posto), Bugarskoj (+10,7 posto) i Litvaniji (+9,4 posto).

Međutim, situacija u Bosni i Hercegovini je uglavnom povezana s potražnjom, ali i kamatnim stopama. Za cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini još uvijek nema naznaka značajnog rasta ili pada.

Situacija u Sarajevu je specifična jer je potražnja visoka, a gradnja novih stambenih objekata gotovo nepostojeća. Iznajmljivanje nekretnina je česta praksa, a to je i način štednje za mnoge stanovnike.

Bosna i Hercegovina je popularna destinacija za štednju u nekretninama, posebno među dijasporom, što također ima utjecaj na cijene nekretnina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija