Pandurević o čestitki Komšića “Nije to šamar Srbiji, nego šamarčina BiH”

Čestitka Željka Komšića upućena predsjednici tzv. Republike Kosovo nije šamar Srbiji, što mu je bila namjera, nego šamarčina BiH i najžešće podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH od 1996. do danas, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Pandurević kaže da je šaljući ovu čestitku, Komšić pogazio stav Predsjedništva čiji je član, a time i oficijelni stav države koju predstavlja.

– Prije svega, Predsjedništvo BiH nije priznalo tzv. nezavisno Kosovo, a ono po Ustavu BiH vodi spoljnu politiku. Nemam nimalo sumnje da bi i Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović i pokojni Sulejman Tihić vrlo rado priznali tzv. Kosovo, ali im nikada nije palo na pamet da se ponašaju kao da je priznato jer su svjesni da bi tim u blato srozali Predsjedništvo BiH i potpuno uništili njegov dignitet kao najvažnije zajedničke institucije –  navodi Pandurevićeva.

Ona napominje da niko ne može gaziti principe međunarodnog prava u Srbiji, rušiti njen teritorijalni integritet, a insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma i teritorijalnom integritetu BiH.

– Da je iole razmišljao o BiH, Komšić bi teritorijalnu cjelovitost Srbije branio žešće i srčanije od svih nas jer tako brani cjelovitost BiH. Kada granice u jednom dijelu regiona padnu, džemper se nastavlja parati po cijelom regionu – saopštila je ona.

Pandurević je podsjetila na izjavu Raifa Dizdarevića iz 2011. godine, koji prema njenim riječima, ima više diplomatskog iskustva, znanja i političke pameti od svih lidera u Sarajevu zajedno, a koji je rekao: „Zbog odnosa unutar BiH ne možemo ni da razmišljamo o priznanju Kosova, a svako ko zastupa mišljenje da bi to trebalo uraditi što prije, mislim da griješi, jer to za BiH nije prihvatljivo, BiH u tom slučaju treba da se ponaša u skladu sa onim kako to riješe Srbija i Kosovo“.

Pandurević ističe da to što je Komšić pisao čestitku ne može promijeniti stvarno stanje da BiH nije i neće priznati nezavisnost tzv. Republike Kosovo.

Ta čestitka prvenstveno je, kaže Pandurević, namijenjena domaćoj publici i biračima, dodajući da ona samo govori o Komšićevoj zloći prema komšijama, ali i zemlji koju predstavlja.

– I na kraju, kada je već tako nadahnut, očekujem da Komšić za mjesec dana uputi i čestitku Krimu povodom osme godišnjice od ponovnog ujedinjenja sa Ruskom Federacijom – navodi Pandurević.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79