Pao uvoz električnih automobila u BiH u prvih pola godine

Pao uvoz električnih automobila u BiH u prvih pola godine


U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad uvoza električnih vozila u Bosni i Hercegovini, dok je istovremeno značajno porastao uvoz hibridnih automobila, izvještava Bloomberg. Uvozi automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i dalje dominiraju tržištem, a za daljnji napredak elektromobilnosti u BiH neophodan je značajniji razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, uvoz električnih vozila manji je za 15,2 posto. Nasuprot tome, uvoz hibridnih vozila porastao je za 70,8 posto, dok je uvoz automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem porastao za 26,9 posto.

Haris Muratović, brand menadžer DasWelt Auto i MOON-a, izjavio je za Bloomberg Adria Start da se od 2023. godine na cestama u BiH sve više mogu vidjeti električna i hibridna vozila. Prema njegovim riječima, 14 posto uvezenih automobila bilo je električno ili hibridno. Ovaj trend potpomognut je subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila koje nudi Vlada Federacije BiH, kao i ukidanjem uvoznih carina.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u februaru Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine. Konkretno, do kraja godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila, dok su carinske stope za uvoz hibridnih automobila znatno smanjene s 15 posto na pet posto.

Nedovoljno razvijena infrastruktura, tačnije nedostatak punionica, predstavlja značajnu prepreku daljnjem razvoju elektromobilnosti. Prema podacima chargerbih, trenutno je u Bosni i Hercegovini dostupno oko 167 punionica. Ovaj broj je nedovoljan za značajniji pomak ka većoj prisutnosti električnih vozila na bh. cestama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija