Parastosom i polaganjem cvijeća kod spomenika zločincu Draži Mihailoviću završena četnička parada

Parastosom ispred crkve i spomenika Draži Mihailoviću u Draževini te polaganjem cvijeća na spomenik pripadnicima generalove pratnje Nikoli Majstoroviću, Dragiši Vasiljeviću i Blagoju Kovaču završen je program kojim je danas u Višegradu obilježena 73. godišnjica hapšenja četničkog generala.

Uz povike „Bog čuva Srbiju“, „Bog čuva Republiku Srpsku“, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili su se pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gdje su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne smije desiti ni najmanji incident, položili cvijeće na spomenik u centru grada.

– Kao i svake godine, okupljamo se da damo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čovjeku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora – kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević.

Okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu počelo je dan uoči postrojavanja, projekcijom dokumentarnog filma posvećenog Mihailoviću.

Inače, ove godine program je organiziran tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta. Na spomenike u mjestu Undrulje, gdje je u akciji OZNA-e 13. marta Draža uhapšen, a njegova pratnja pobijena, ravnogorci su, također, položili cvijeće. Ovo mjesto je nakon posljednjeg rata preimenovano u Draževinu, a u njemu je izgrađena crkva i podignut spomenik osuđenom ratnom zločincu. Član Ravnogorskog pokreta Miro Jeremić kaže da ravnogorci ne vjeruju da je Draža bio zločinac.

– Odlučili smo da obnovimo sva sjećanja i sva stratišta Jugoslovenske vojske u otadžbini gdje je to bilo moguće. Jedan od glavnih ciljeva je da riješimo unutrašnje srpsko pitanje postojanja jednog ili dva antifašistička pokreta. Mi ne opovrgavamo partizanski pokret, bez obzira na to koliko je to nakon rata umiješano u više od 300 partizanskih filmova, ali niz dokumenata koji su otkriveni ovih godina iz arhiva SAD, Engleske, Njemačke i Italije govori da se mnogo lagalo i da je sasvim druga istina – ističe Jeremić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments