Foto: N1
PDP: Ako dobijemo delegata, smijenit ćemo Vijeće ministara BiH

PDP: Ako dobijemo delegata, smijenit ćemo Vijeće ministara BiH


U ponedjeljak će biti održano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje će se u bubnju naći stranke SNSD i PDP.

O tome kako PDP priprema strategiju uoči žrijeba razgovarali smo sa sekretarom ove stranke, Nenadom Vukovićem.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine nedavno je odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH koja je potvrdila ispravnost spornog listića za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Prošle godine, Narodna skupština RS-a je izabrala četiri delegata svoje koalicije u državni Dom naroda, uslijed kontroverze oko valjanosti listića na kojem je zaokružen PDP na način koji nije bio u skladu s pravilnikom.

PDP je izrazio nezadovoljstvo tom odlukom, tvrdeći da je namjera bila jasna, što je kasnije potvrdila i CIK BiH. SNSD se obratio Sudu BiH zbog sporne odluke.

Vuković je izrazio neutralan stav prema nadolazećem žrijebanju: “Svakako smo priželjkivali da se žrijeb dogodi prije godinu i po jer smo tada tvrdili da obje liste imaju po 12 glasova u Narodnoj skupštini RS. Sada smo ravnodušni, čekamo ishod. Ako izvučemo delegata, bit ćemo zadovoljni; ako PDP bude izabran, prihvatit ćemo to kao sreću.”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je komentirao nadolazeće žrijebanje, sugerirajući da je ishod unaprijed određen i da će odluku donijeti NSRS, dok je izrazio sumnju u transparentnost procesa koji provodi CIK.

Vuković je odgovorio na te optužbe kao dio Dodikove retorike protiv opozicije, ističući da su takve izjave bez osnove te da CIK osigurava transparentnost i javnost procesa.

U slučaju da PDP dobije delegata, Vuković je naglasio da će opozicija tražiti brzo rješenje za trenutni sastav Vijeća ministara BiH: “Naš cilj je razriješiti ovaj neefikasan sastav Vijeća ministara. Smatramo ih problematičnima i neophodno je imati dovoljan broj glasova u oba doma za promjene.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija