PDP-ov Vuković izaziva Dodika da lično izvuče kuglicu za petog delegata

PDP-ov Vuković izaziva Dodika da lično izvuče kuglicu za petog delegata


U ponedjeljak će biti organizovano žrijebanje između kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za petog delegata u državnom Domu naroda, nakon što je utvrđeno da je PDP ranije oštećen.

Tim povodom, PDP-ov kandidat Nenad Vuković uputio je javni poziv Miloradu Dodiku da lično izvuče kuglicu kako bi se spriječile eventualne sumnje u regularnost postupka.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, Milorad Dodik, sinoć je iznio tvrdnje da će PDP varati prilikom žrijebanja tako što će ohladiti kuglicu prije početka kako bi se znalo koja kuglica sadrži ime kojeg kandidata. Nenad Vuković je ovu tvrdnju nazvao apsurdnom i politički pokvarenom, te je pozvao Dodika da lično provjeri kuglice ili da ih sam izvuče.

“Smisao je da obje strane imaju mogućnost da sve provjere na licu mjesta prije početka žrijebanja. Ako zaista postoji sumnja u regularnost, smatram da bi bilo fer da Dodik lično provjeri kuglice ili ih čak sam izvuče”, izjavio je Vuković.

Dodik je također optužio opoziciju za saradnju s međunarodnom zajednicom kako bi uticali na Sud BiH da odbaci žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije (CIK) o ispravnosti ranije spornog listića, što je omogućilo žrijebanje. Vuković je ove optužbe nazvao spinom i podvalom, podsjećajući da je Sud BiH prvobitno dva puta potvrdio SNSD-ove žalbe, a tek sada odbio.

“Mislim da je Dodikova izjava samo nastavak priče o zavjeri. Bilo bi bolje da Dodik objasni kako je prije godinu i po dana Sud BiH dva puta donio odluku u njegovu korist, a sada kada je odluka promijenjena, to je neki plan stranaca i opozicije. Takva priča ne drži vodu”, dodao je Vuković.

Vuković je također naglasio da Dodik pokušava unaprijed pripremiti opravdanje za bilo koji ishod žrijebanja, koristeći medijske manipulacije kako bi prikazao da proces slabi Republiku Srpsku, što Vuković odbacuje.

“Republika Srpska će biti jaka i ako ja budem delegat u Domu naroda, ali SNSD će biti slabiji”, zaključio je Vuković.

Smjena aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH

Vuković je također komentarisao mogućnost smjene aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, naglasivši potrebu za smjenom ministara koji ne rade dobro. Prema njegovim riječima, opozicija nema nužno potrebu za ulaskom u vlast, ali je potrebno razriješiti postojeći najlošiji saziv Vijeća ministara što prije.

SNSD, međutim, sa tri delegata može blokirati smjenu vlasti ne dolaskom na sjednice. Vuković se pita koliko dugo je moguće blokirati nešto što nije vitalni nacionalni interes i dodaje da nije nacionalni interes da SNSD ima ministre u Vijeću ministara BiH.

Opozicija i partneri

Govoreći o odnosima s HDZ-om i Trojkom, Vuković je rekao da će ovo biti test za Trojku koja je tvrdila da je Dodik nužan partner. On vjeruje da Dragan Čović neće ići zajedno s Dodikom do kraja, nego će razgovarati i s opozicijom u RS-u ukoliko Dodik nastavi voditi BiH u propast.

Vuković je zaključio da, bez obzira na saradnju između HDZ-a i SNSD-a, postoje znaci nezadovoljstva u tom paktu, te da HDZ mora prepoznati potrebu za promjenama koje će omogućiti stabilniju i prosperitetniju Bosnu i Hercegovinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija